Da li vas partner zaista voli ili manipuliše vama: Rolerkoster emocija

Jednom ste opijeni snagom njegove ljubavi, a drugi put vas gura u ponor bez emocija, topline, terajući vas da sumnjate u sebe, da li ste napravili pogrešan korak, uradili nešto zbog čega vas odbacuje… Rolerkoster emocija vas stalno navodi da sebi iznova postavljate jedno pitanje – da li vas partner zaista voli ili manipuliše vama?

Jednom pronalazite opravdanja za partnerovo ponašanje, a u drugom je sve jasno – zaglavili ste se u vezi sa manipulatorom. Jedan od razloga zašto ne uspijevate lako izaći iz ove veze (osim ljubavi koju osjećate) jeste što nikako niste sigurni u vezi njegovih emocija.

Kako manipulatori osjećaju ljubav?

Za mnoge manipulatore, ljubav nije autentičan osjećaj bliskosti i brige za drugu osobu, već sredstvo za postizanje ciljeva. Koriste ljubav kao alat za kontrolu i dominaciju nad partnerom, koristeći fraze koje zvuče kao duboka osjećanja, ali su ustvari čista manipulacija. Vezu često vide kao sredstvo za zadovoljenje svojih potreba za moći, statusom ili emocionalnom sigurnošću, umjesto kao partnerstvo zasnovano na uzajamnom poštovanju i podršci.

Da li su sposobni da razviju emocije?

Da, svaka psihološka studija potvrdit će vam da manipulatori mogu doživjeti emocije, ali na površan način. Njihova emocionalna dubina je ograničena, što rezultira nemogućnošću istinskog povezivanja sa partnerom. Studije pokazuju da manipulatori, posebno oni sa narcisoidnim ili antisocijalnim osobinama, imaju smanjenu empatiju. Mogu biti vješti u prepoznavanju i reagovanju na emocije drugih kada im to odgovara, ali im nedostaje stvarna saosjećajnost.

Ponašanje manipulatora u vezi

Studije navode neke fraze kojima manipulatori pribjegavaju kako bi lako zaveli “žrtvu” i držali je u zamci. Koriste različite taktike za održavanje kontrole nad partnerom i situacijom, uključujući:

– Gaslajting
– Idealizovanje i obezvrjeđivanje
– Oscilacije emocija
– Izolacija

Istraživanja pokazuju da manipulatori često posjeduju osobine povezane s mračnom trijadom: narcizam, makijavelizam i psihopatija. Ove osobine uključuju grandioznost, sklonost ka manipulaciji i nedostatak empatije. Manipulatori koriste veze kako bi zadovoljili svoje potrebe bez obzira na štetu koju nanose partnerima.
BONUS VIDEO:

Članak ROLERKOSTER EMOCIJA Da li vas partner zaista voli ili manipuliše vama prvo se pojavio na Aloonline.ba.

Izvor: ( aloonline.ba / TNTPortal.ba )

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU