‘Daily Mail’ objavio reportažu o Sarajevu – uvijek spektakularan i s izdašnom dozom bosanskog šarma

Britanski Daily Mail objavio je na svom portalu reportažu iz Sarajeva predstavljajući glavni grad Bosne i Hercegovine kao atraktivno odredište za turiste.

U tekstu pod naslovom “Dobrodošli u Sarajevo: radosti jeftinog gradskog i skijaškog izleta u glavni grad Bosne, kombinirajući intrigantnu kulturu i aktivnosti na stazama za manje od 20 funti dnevno” autor John Gimlette opisuje iskustvo svoje porodice tokom turističkog boravka u Sarajevu.

Odmah se, piše, zaljubio u Sarajevo, jer nigdje na svijetu se ne osjeća toliko mnoštva.

-Jednog trenutka ste u katedrali, sljedećeg ste na tržnici ili sinagogi, ili jedete kolače, u bečkom stilu. Ne možete čak ni biti sigurni u kojoj ste eri, ističe u reportaži.

Podsjeća da se Sarajevo nalazi u dolini između visokih planina kuda su prolazile sve vrste vojski “ostavljajući svoje stvari za gradske muzeje”.

-Osobito su mi se svidjele ilirske kacige iz 6. stoljeća, u muzeju Brusa Bezistan, i neobična osmanska odjeća (divovski svileni pojasovi, napunjeni pištoljima i bodežima – jesu li se stvarno tako borili?). Postoji čak i muzej za sirotog Franza Ferdinanda, ubijenog 1914. Ploča označava mjesto gdje su on i njegova žena poginuli i gdje je počeo Prvi svjetski rat. U zgradi nasuprot možete vidjeti Nadvojvodinu posljednju šolju čaja i – pomalo čudno – hlače njegovog ubojice, piše Gimlette.

U reportaži posebno hvali raznoliku gastronomsku ponudu Sarajeva, ali i podsjeća na četiri godine ratne opsade grada, period njegovog uništavanja s okolnih brda. Naglašava kako je većina građevina nakon rata obnovljena, ali da su uz ratna iskustva danas vezane i neke nove turističke destinacije, poput Tunela spasa ili Aleje snajpera.

Gimlette je s porodicom posjetio i Bjelašnicu, podsjećajući da je riječ o olimpijskoj planini s vrlo strmim skijaškim stazama i modernim hotelskim kapacitetima.

-Drugdje biste platili bogatstvo za ovakvu vrstu ludila. No, ovdje jednodnevno skijanje (skije i karta) košta manje od 20 funti…Najbolji od svega bili su pogledi. S padina smo mogli razaznati daleke utvrde i minarete, druga zimovališta i Sarajevo, deset milja daleko ispod. Za poluskijaše poput nas, savršen je: uvijek spektakularan, uzbudljivo neobičan – i s izdašnom dozom bosanskog šarma, zaključuje John Gillete svoju sarajevsku reportažu na portalu Daily Maila.

Portal MailOnline plus Daily Mail u SAD-u i Australiji imaju zajednički globalni doseg veći od 191 miliona posjeta mjesečno, što ih čini najčitanijim novinskim web mjestom na svijetu.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU