Dan ružičastih majica, Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja

Pod sloganom “Ne budi sila iza profila 2.0/Don’t be mean behind the screen 2.0”, u školama u Bosni i Hercegovini danas se obilježava Dan ružičastih majica, Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja. 

World Vision Bosne i Hercegovine u saradnji sa partnerima obilježiće ovaj dan u 34 škole u Bosni i Hercegovini i online prostoru, kako bi ukazali na porast vršnjačkog nasilja i pritiska u online sferi, koje ostavlja duboke posljedice na mentalno zdravlje djece.

U školama će biti održane kreativne i edukativne radionice u kojima će učestvovati više od 5000 učenika, dok će u online sferi biti organizirane Pričaonice u kojima mogu učestvovati djeca iz svih dijelova zemlje. 

Na ovaj način, World Vision potiče djecu i mlade da jedni sa drugima otvoreno razgovaraju o veoma prisutnom problemu nasilja među vršnjacima, te im pruža priliku da od odraslih osoba, stručnih u domenima psihologije i rada sa djecom, zatraže savjete i pomoć.

“Cilj nam je stvoriti siguran prostor u kojem se djeca iz cijele Bosne i Hercegovine mogu povjeriti o problemima u odnosima sa vršnjacima, ali i potražiti pomoć. Osim toga, želja nam je odgajati generaciju djece koja se o vlastitom mentalnom zdravlju brine bez zadrške, i bez srama traži podršku u tretiranju mentalnih poteškoća i oboljenja”, izjavila je Anesa Muhović, predstavnica nevladine organizacije World Vision Bosne i Hercegovine.

Kroz brojne ankete i fokus grupe sa djecom, kao i mini istraživanja koja su proveli oni sami, World Vision svjedoči povećanju broja djece koja su doživjela vršnjačko nasilje. Ovaj vid nasilja se manifestuje kroz ponavljajuće izrugivanje, širenje glasina, isključivanje iz društva i fizičko nasilje među vršnjacima. Djeca koja su preživjela nasilje navode kako su posljedice brojne, počevši od pojačane anksioznosti i strepnje, na koncu vodeći ka depresivnim poremećajima i dugoročnim problemima sa mentalnim zdravljem.

Pričaonica je organizirana u saradnji sa Pokretom mladih “Vrijedni Pažnje”, Odborom djece i mladih projekta Povezivanje tačaka i Plavim telefonom.

Aktivnost obilježavanja Međunarodnog dana prevencije vršnjačkog nasilja, nadgradnja je programa organizacije World Vision Bosne i Hercegovine kroz koji se svakodnevno, kroz rad sa omladinskim klubovima, programe vršnjačke edukacije i program razvoja životnih vještina u školama širom Bosne i Hercegovine radi na prevenciji nasilja, saopštio je World Vision Bosne i Hercegovine.

bhrt

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU