Dan žalosti u FBiH i Brčkom

U Federaciji Bosne i Hercegovine i Brčko distriktu danas je Dan žalosti, u znak sjećanja na stradale u genocidu u Srebrenici.

Iz Vlade FBiH su naveli da su tokom proteklog rata na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine počinjeni brojni zločini i da su se dogodile tragedije ogromnih razmjera, ali je po brutalnosti i broju žrtava najteži zločin, odnosno genocid izvršen u Srebrenici.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i institucija Federacije BiH, kao i na zgradama Vlade i institucija Brčkog.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH i Brčko distriktu. Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH i Brčkog dužne su uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

U Republici Srpskoj, odnosno u BiH u cjelini, nije proglašen Dan žalosti iako je ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković ranije to zatražila od Savjeta ministara BiH. Predsjedavajući SM BiH Zoran Tegeltija je tada naveo da je prijedlog stigao prekasno.

bhrt

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU