Danas je Međunarodni dan muzeja!

Međunarodni dan muzeja, obilježava se svake godine 18. maja, pa tako i ove, u skladu s novonastalom situacijom zbog pandemije koronavirusa. Širom svijeta  događanja i programi u muzejima ostvaruju se u virtualnom okruženju.

Muzeji su proteklih sedmica  već ušli u virtualni svijet, otvaraju se virtualne izložbe, predstavljaju se knjige, nude se virtualne šetnje i čitanje muzejskih izdanja online.

Na Međunarodni dan muzeja, muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju.

Zavičajni muzej Travnik utemeljen je 1950. godine. Za potrebe smještaja eksponata i zbirki prvobitno su korišteni različiti objekti u Travniku, poput  austrougarskog Zatvora, Velike nadbiskupske gimnazije, zgrade Zadužbine braće Fufić, Varoške džamije, Elči Ibrahim-pašine medrese. Od 1972.  godine nalazi se u zgradi sagrađenoj u medicinsko-zdravstvene svrhe  1928. godine iz sredstava Rockfelerove fondacije. Stalna izložbena postavka u ovoj zgradi otvorena je za posjete 1975. godine.

Fundus muzeja sadrži oko 80 hiljada eksponata. Zavičajni muzej Travnik danas je jedini zavičajni muzej na području Srednjobosanskog kantona.

Raznovrsnost zbirki i mnoštvo eksponata čine ga neizostavnim mjestom za upoznavanje prošlosti i prirodne baštine travničkog kraja. Stalna izložbena postavka, kao i tematske izložbe, predstavljaju istinsku atrakciju za domaće i inostrane turiste, školske ekskurzije i druge zaljubljenike u tradicionalnu kulturu i običaje svih ljudi i naroda koji od prahistorije naseljavaju ovaj dio BiH.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU