Danas počinje pilot popis poljoprivrede

Pilot popis poljoprivrede koji provodi Federalni zavod za statistiku počinje danas i trajat će do 30. oktobra ove godine, a obuhvatit će oko 8.700 poljoprivrednih gazdinstava u svih deset kantona u Federaciji BiH.

Istovremeno kada u Federaciji BiH, pilot popis poljoprivrede provest će se i u Republici Srpskoj i Distriktu Brčko u skladu sa zajednički utvrđenom metodologijom na nivou BiH koja je donijeta u saradnji sve tri statističke institucije i to Agencije za statistiku BiH, Federalnog zavoda za statistiku i Republičkog zavoda za statistiku RS, a koja je bazirana na normama i standardima Statističkog ureda Evropske unije (EUROSTAT).

Poslјednji popis polјoprivrede na teritoriji BiH proveden je 1960. godine, a od tada su prikupljani samo osnovni podaci o polјoprivredi u okviru popisa stanovništva, uklјučujući i popis proveden 2013. godine.

Bosna i Hercegovina je trenutno jedina država u Evropi, uključujući i zemlje zapadnog Balkana, koja nema osnovnih strukturnih podataka o poljoprivrednim gazdinstvima, odnosno nema proveden sveobuhvatni popis poljoprivrede, saopćeno je iz Federalnog zavoda za statistiku.

Nedostatak statističkih podataka, kako se navodi, otežava donošenje razvojnih politika i strategija u oblasti poljoprivrede te su potrebni značajni napori za razvoj poljoprivredne statistike, a posebno kako bi se osigurala njena usklađenost sa standardima EU.

Značaj pilot popisa ogleda se u tome što će nakon njegove realizacije i analize dobijenih podatka biti moguće pristupiti finalizaciji metodologije, pravnog okvira za popis, planiranju budžeta, organizaciji načina rada na terenu i osiguranju svih ostalih preduvjeta za realizaciju sveobuhvatnog popisa poljoprivrede koji se planira obaviti 2023. godine.

Na poslovima provođenja pilot popisa u Federaciji BiH angažovano je 80 popisivača putem studentskog servisa. Popisivači su prošli potrebnu edukaciju u skladu sa Zakonom o statistici Federacije BiH, a svaki popisivač je upoznat s odredbama zakona koji se odnose na upotrebu, povjerljivost i zaštitu ličnih podataka i svi anketari su sa Federalnim zavodom za statistiku potpisali izjavu o povjerljivosti.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU