Danas se slavi blagdan sv. Ante u Busovači, Dobretićima, Docu i na Kalvariji.

13. lipnja se obilježava kao dan jednog od najomiljenijih svetaca u cijeloj Katoličkoj Crkvi – Sv. Antuna Padovanskog.

Sveti Antun je rođen u Lisabonu u plemićkoj obitelji oko 1195. godine i na krštenju je dobio ime Fernando. Postao je dio kanonika koji su slijedili monaško pravilo Sv. Augustina, prvo u samostanu Sv. Vincenta u Lisabonu, a zatim u samostanu Svetog križa u Coimbri, poznatom kulturnom središtu Portugala.

U Coimbri se dogodio događaj koji je promijenio tok njegovog života: 1220. godine su bile izložene relikvije prvih pet franjevačkih misionara koji su mučenički podnijeli smrt. Njihov život je duboko dirnuo mladog Fernanda i rodila se u njemu želja da ih slijedi i strepi za kršćanskom savršenošću. Zatražio je da napusti augustinske kanonike i postane manji brat. Njegov zahtjev je prihvaćen i on je, uzimajući ime Antun, trebao otputovati u Maroko, ali su ga bolesti prisilile da se vrati u Italiju. Tako je 1221. sudjelovao u poznatom “Kapitulu na rogožinama” u Asizu, gdje je susreo također Sv. Franju. Nakon toga je neko vrijeme živio u potpunoj skrovitosti u samostanu u blizini Forlija na sjeveru Italije, gdje ga je Gospodin pozvao na drugu misiju. Neočekivano je pozvan da propovijeda na svećeničkom ređenju i pokazao je svoju učenost i govorničke sposobnosti.

Započeo je apostolsko djelovanje u Italiji i Francuskoj koje je bilo jako efikasno i potresajuće, vraćajući mnoge one koji su se odvojili od Crkve nazad na pravi put. Također je bio jedan od prvih učitelja teologije među manjom braćom.

Nakon što je postao provincijalnim poglavarom manje braće sa sjevera Italije, nastavio je službu propovijedanja, izmjenjujući je sa upravljanjem provincije. Nakon završetka svoje službe provincijala, povukao se u blizinu Padove gdje je boravio nekoliko puta. Preminuo je pred gradskim vratima 13. lipnja 1231. Padova, koja ga je voljela i poštovala za života, nastavila je s trajnim štovanjem i pokazala pobožnost. Papa Grgur IX., koji ga je nazvao “Kovčegom Svetoga pisma” nakon što je čuo njegovu propovijed, proglasio ga je svetim 1232. godine, među ostalim zbog čuda koja su se dogodila po njegovom zagovoru.

U Vrhbosanskoj nadbiskupiji, 15 župa slavi Sv. Antu kao svog nebeskog zaštitnika: Boće, Bugojno, Bukovica, Busovača, Dobretići, Drijenča, Gračac, Lukavac, Rastičevo, Sivša, Sočanica, Močila, Vukanovići, Žepče i Žitače-Podhum.

Svima koji slave, sretan imendan.

Objava Danas je blagdan sv. Ante, slavlje u Busovači, Dobretićima, na Docu i na Kalvariji pojavila se prvi puta na Radio Vitez.

Izvor: ( www.radiovitez.ba / TNTPortal.ba )

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU