Danas se slavi blagdan svetog Ivana Krstitelja

U crkvi Svetog Ivana Krstitelja u Travniku danas će biti proslavljen patron i zaštitnik župe. Pred mnoštvom vjernika iz Travnika i okolnih župa centralno Sveto misno slavlje će biti služeno u 11,00 sati.

Ivan Krstitelj nije postao svecem zbog ljepote, bogatstva ili prevelikoga znanja, nego zbog svoje poniznosti, svjedočeći svojim djelima, krštenjem i životom vjeru prema Bogu i njegovom sinu Isusu Kristu. Po uzoru na svetog Ivana ovaj blagan poziva vjernike katolike na poniznost i svjedočenje vjere.

Nakon proslave patrona župe vjernici katolici iz Travnika, 29. juna, u subotu, imaju priliku prisustvovati i tradicionalnoj misi na dan blagdana svetog Petra i Pavla na groblju Bojna, kada će na spomenutom groblju biti služena i sveta misa u 11 sati.

Podsjetimo da se blagdan sv. Ivana Krstitelja posebno svečano slavi u župi i svetištu u Podmilačju, nadomak Jajca, uz tradicionalno okupljanje mnoštva vjernika, hodočasnika iz cijele BiH, ali i iz drugih zemalja.

Svetište Sv. Ivana Krstitelja, smješteno uz rijeku Vrbas nekoliko kilometara od Jajca, datira iz 15. stoljeća i jedno je od najstarijih katoličkih svetišta u Bosni i Hercegovini i na Balkanu.

Podmilačje se prvi put spominje 1461. u povelji posljednjeg bosanskoga kralja Stjepana Tomaševića koja se sačuvala u Fojničkoj kronici iz 17. stoljeća. Iako neki povjesničari sumnjaju u autentičnost ove povelje, ona svedoči da je ime Podmilačje davno bilo poznato. O prošlosti i dugoj povijesti svetišta svjedoči i mala gotička crkva iz 15. stoljeća, jedina sačuvana srednjovjekovna crkva u Bosni i Hercegovini, koja je stoljećima bila simbol ne samo ovoga svetišta i kraja, već i katolika cijele Bosne.

Nakon zadnjega rata (1992-1995), u kojem su i svetište i svi sakalni objekti u njemu porušeni, mala zavjetna crkva je u cijelosti rekonstruirana. U međuvremenu je izgrađena i nova crkva s vanjskim oltarom i župnom kućom. Ove dvije crkve, stara i nova, uz stari i novi zavjetni kip sv. Ive, najvažniji su simboli ovog svetišta, u kojima se na skladan način povezuju prošlost i sadašnjost.

Podmilačko svetište je nadaleko poznato kao pokorničko i zavjetno mjesto. O tome svjedoče i mnogi zapisi iz prošlosti, posebno oni koji se odnose na misu za bolesnike, koja se slavi na dan sv. Ive (24. lipnja) i na kojoj uz katolike sudjeluju i pripadnici drugih vjera, što je još jedna posebnost ovog svetišta. Ovdje se svake godine, uoči i na sam Ivandan, skupljaju deseci tisuća hodočasnika.

Svetište Sv. Ive u Podmilačju bilo je i ostaje ogledalo vjere bosanskih katolika. Hodočasničko mjesto uz Vrbas, mjesto je ljudskih čežnji, neugasive nade u smisao postojanja i nadmoć života nad patnjom, bolešću i besmislom.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU