Danas sjednica Doma naroda Parlamenta BiH, na dnevnom redu i dvije stope PDV-a

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na čijem dnevnom redu je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) koji predviđa uvođenje diferencirane stope PDV-a u BiH zakazana je za danas u Sarajevu.

Ovaj zakonski prijedlog, koji će se pred delegatima naći u drugom čitanju, predviđa uvođenje diferencirane stope PDV-a u BiH, umjesto dosadašnje jedinstvene od 17 na pet posto.

Stopa od pet posto PDV-a primjenjivala bi se za osnovne prehrambene namirnice – brašno, hljeb, mlijeko, mliječne proizvode, hranu za dojenčad izrađenu od mlijeka, ulje, so, šećer, stočnu hranu, sjemenski i sadni materijal, te od 22 posto za luksuznu robu poput vina i alkoholnih pića, cigareta, automobila, parfema, nakita i oružja.

Na dnevnom redu sjednice, u drugom čitanju, je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, dok će se Prijedlog zakona o dopuni Zakona o finansiranju institucija BiH, Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, pred delegatima naći u prvom čitanju.

Prema trenutnom Zakonu, akciza na duhanske proizvode plaća se prilikom preuzimanja akciznih markica, dok se akciza na druge proizvode plaća prilikom prvog prometa ili uvoza.

Dnevnim redom, koji je objavljen na zvaničnoj stranici Parlamentarne skupštine BiH, predviđeno je da delegati razmatraju i dvije delegatske inicijative Denisa Bećirovića, koje se odnose na izmjene i dopune Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH.

U planu je i rasprava o većem broju finansijskih i izvještaja o radu niza institucija, agencija i tijela u BiH za 2020. i 2021. godinu, kao i davanje saglasnosti za ratifikaciju niza međunarodnih sporazuma BiH.

Komisija za finansije i budžet Doma naroda nije održana zbog nedostatka kvoruma, pa je predsjedavajući Komisije Dušanka Majkić rekla da će svih deset tačaka koje je Komisija trebala razmatrati biti skinute sa dnevnog reda sjednice Doma naroda.https://2ef189acc6a189d882e9c7f6fa799f36.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Početak sjednice zakazan je za 12 sati, objavljeno je na stranici parlamenta BiH.

SRNA

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU