Dedić obišao polja pšenice i proizvođače brašna u Odžaku

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić obišao je zasijana polja pšenice i proizvođače brašna u Odžaku. Tokom ove posjete, s predstavnicima mlinarske industrije razgovarao je o povećanoj potražnji za brašnom na domaćem tržištu, ali i dobio uvjerenja da su količine koje posjeduju ovi mlinovi dovoljni do nove žetve, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Ministar Dedić je istakao da je Vlada Federacije BiH već poduzela korake kojima nastoji pomoći poljoprivrednim proizvođačima na početku ove godine. 

“Na posljednjoj sjednici Vlade Federacije BiH zadužili smo Federalnu direkciju robnih rezervi da pripremi odluku kojom bi svakom poljoprivrednom proizvođaču dodijelili 50 litara goriva po hektaru obradive površine. Budžet za poljoprivredu povećan je za 19 miliona KM u odnosu na prošlu godinu s ciljem veće podrške poljoprivrednim proizvođačima. Pored visine sredstava poljoprivrednicima je bitna operativnost Programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju, te dinamika isplate sredstava koja ovisi od Budžeta FBiH za 2022. godinu, a čije usvajanje očekujemo u što kraćem roku“ – kazao je ministar Dedić. 

Proizvođač pšenice i brašna iz Odžaka Jure Kopačević izrazio je zadovoljstvo posjetom njegovom gazdinstvu.  

“Čast je ugostiti federalnog ministra poljoprivrede i ujedno se zahvaljujemo na dosadašnjem radu i redovnoj isplati poticajnih sredstava u prošloj godini. Mislim da će se ministar i dalje boriti za bolje nas poljoprivrednika, koji obećavamo ostanak u našoj državi, jer bez sela i poljoprivrede nema ni opstanka“, kazao je Kopačević. 

Ministar Dedić potom je, sa direktorom Federalne direkcije robnih rezervi Tončom Bavrkom, posjetio i kompaniju Mlin-Majić, jednu od najvećih proizvođača brašna u našoj zemlji, koja zahvaljujući kontinuiranim ulaganjima u modernizaciju proizvodnje raspolaže s ukupnim proizvodnim kapacitetom od 300 tona dnevno. Vlasnici ove kompanije, Ivica i Ilija Majić, kazali su kako je trenutno pojačana potražnja za brašnom na domaćem tržištu.

“Naišli smo na jednu pojačanu potražnju za brašnom kroz koju smo prošli prije dvije godine u vrijeme pandemije. Sve je isto. Ja ovo nazivam ‘već viđeno’. Nakon mjesec-dva dana, nakon što se napune skladišta, kuće i podrumi, onda sve stane i onda shvatimo koliko je sve to bilo bez potrebe, bez ikakvog razloga. Ako bi išao nekakav normalan tempo proizvodnje mi imamo pšenice do nove žetve. Međutim, ako bude pojačano kao što je ovaj mjesec, mi smo u kontaktu s dobavljačima pšenice iz drugih zemalja“, kazao je direktor ove kompanije Ivica Majić. 

Ministar Dedić tokom obilaska uvjerio se u kvalitet prerađivačkih kapaciteta ove kompanije kao i proces proizvodnje brašna koji je zasnovan na novim tehnologijama i na dobro organiziranoj proizvodnji. 

“Za proizvodnju hrane u našoj zemlji vrlo je bitno imati dobru povezanost primarnih poljoprivrednih proizvođača i prerađivačke industrije. Uz podrške koje smo osigurali s federalnog nivoa, a koje su prošle godine iznosile 590 KM po hektaru za svakog proizvođača pšenice, te druge vrste podrški kojima ćemo dodatno pomoći poljoprivrednicima u ovoj godini, očekujemo da proizvodnja pšenice u našoj zemlji bude još i veća“, poručio je ministar po okončanju posjete ovoj odžačkoj kompaniji.

Iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva su istakli da naše domaće kompanije, kao što su “Klas”, “Majić”, “Nezić” i druge, imaju kapacitete da mogu preraditi dovoljne količine pšenice i ponuditi na domaćem tržištu visokokvalitetno brašno koje zadovoljava potrebe naših građana, tako da nema mjesta panici i stvaranju nepotrebnih zaliha.

dedić obišao polja pšenice i proizvođače brašna u odžaku
dedić obišao polja pšenice i proizvođače brašna u odžaku
dedić obišao polja pšenice i proizvođače brašna u odžaku
dedić obišao polja pšenice i proizvođače brašna u odžaku
spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU