DeepDotWeb administrator kažnjen zbog reklamiranja ilegalnog dark web tržišta

Državljanin Izraela, Tal Pihar, koji je upravljao DeepDotWeb (DDW) stranicom na kojoj su se objavljivale vijesti i ocjene dark web portala, osuđen je na 97 mjeseci zatvora zbog pranja novca. Uz to, naloženo je oduzimanje 8.415.173 dolara.

Presudu 37-godišnjaku jučer su objavili Ministarstvo pravosuđa SAD-a i američka odvjetnica Cindy K. Chung za okrug Pennsylvanije. Pihar je u ožujku 2021. godine, gotovo dvije godine nakon uhićenja i zapljene stranice, priznao krivnju.

DeepDotWeb stranica nije sadržavala ništa zlonamjerno ili štetno, ali je bila izravno povezana s raznim dark web trgovinama gdje se prodavala ilegalna roba. Uz to, postojao je i dio s vijestima gdje je posjetitelje obavještavao o statusu različitih Tor stranica i recenzirao web stranice.

Iako je platforma naizgled operirala u legalnim okvirima, FBI je otkrio da je vlasnik primao naknade za reklamiranje dark web ponuda za prodaju ilegalne robe poput vatrenog oružja, malwarea, hakerskih alata, droge i povjerljivih informacija, prenosi Bleeping Computer.

S obzirom na činjenicu da su posjetitelj DeepDotWeb stranice kupovali ilegalnu robu, smatra se da je vlasnik sudjelovao u kriminalnim aktivnostima. U izvještaju stoji da je od malicioznih dogovora “zaradio” čak 8.155 Bitcoina, koje je potom “oprao” putem različitih lažnih novčanika.

Stranici DeepDotWeb se lako pristupalo, što znači da je bila dostupna široj publici. Takav pristup je otvorio vrata ka dark web lokacijama do kojih se obično ne dolazi lako.

Za pronalazak i pristup Tor linkovima za dark web, potrebno je koristiti specijalizirane tražilice, a niti jedna od njih nije dovoljno moćna ili sofisticirana da indeksira sve Tor stranice i provjerava njihov status u stvarnom vremenu.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU