Delegacija Vlade ZDK položila civjeće na spomen-obilježju “Kameni spavač”

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona predvođena vršiocem dužnosti premijera Mirnesom Bašićem položila je cvijeće na centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim braniteljima “Kameni spavač” u Zenici.

Premijer Bašić je rekao da se Dan državnosti obilježava u vanrednim okolnostima koje su posljedica globalne pandemije, zbog čega nije organizirana tradicionalna svečana akademija, tako da je praznik obilježen odavanjem počasti na ovom spomen-obilježju.

Naglasio je da je 25. novembar jedan od najvažnijih datuma u savremenoj historiji Bosne i Hercegovine i njenih naroda, te da današnje generacije trebaju biti zahvalne patriotama koji su udarili temelje državnosti BiH u Mrkonjić Gradu, ali i patriotama koji su pola stoljeća nakon historijskog zasjedanja ZAVNOBIH-a, početkom devedesetih godina, stali u odbranu od agresije na nezavisnu i međunarodno priznatu BiH.

– Odajemo počast herojima koji su branili i sačuvali teritorijalni integritet i suverenitet, a s posebnim poštovanjem se prisjećamo najvećih sinova koji su dali živote braneći najveće civilizacijske vrijednosti – rekao je Bašić.

U ime Vlade ZDK-a svim građankama i građanima uputio je čestitke povodom Dana državnosti, pozvavši da se pridržavaju higijensko-epidemioloških mjera i na taj način sačuvaju sebe i druge, ali i državu BiH.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU