Delić posjetio Sigurnu kuću u Sarajevu, dogovorena saradnja na projektima

Federalni ministar rada i socijalne politike, Adnan Delić, posjetio je Sigurnu kuću u Sarajevu čime je zaokružen ciklus posjeta svim sigurnim kućama koje djeluju na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

Posjeta je upriličena u okviru Kampanje 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, s obzirom na to da ove godine Ministarstvo prvi put aktivno učestvuje u toj kampanji zajedno sa svih pet sigurnih kuća i UN WOMEN Bosne i Hercegovine.

Istaknuto je da je Sigurna kuća u Sarajevu po smještajnim kapacitetima i broju smještenih žrtava nasilja prva u Federaciji Bosne i Hercegovine, a djeluje u okviru Fondacije lokalne demokratije koja je rad sigurne kuće pokrenula krajem 1999., odnosno zvanično početkom 2.000 i već više od 20 godina brine o žrtvama porodičnog nasilja, ali i žrtvama drugih vidova nasilja.

Menadžerica, Mubera Lemeš, navela je da osim zbrinjavanja žrtava nasilja, ta sigurna kuća radi i na projektima osnaživanja, ekonomskog, pravnog i psihološkog i to ne samo za žrtve nasilja, nego i druge koji zatraže njihovu pomoć. Pomoć je besplatna i dostupna svima koji je zatraže.

Osim navedenog, Fondacija lokalne demokratije aktivno učestvuje na donošenju zakonskih propisa iz oblasti zaštite od nasilja, te zajedno sa međunarodnim organizacijama implementira niz projekata ovog tipa.

S tim u vezi, direktorica Fondacije Jasmina Mujezinović i ministar Delić dogovorili su i saradnju na analizi i usklađivanju zakona iz resora sa Zakonom o spolnoj ravnopravnosti i Zakonom o zabrani diskriminacije BiH, te učešće Ministarstva u programu „Osnaži je“ koji Fondacija provodi sa drugim međunarodnim organizacijama u naredne tri godine, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU