Demobilisanim braniocima u ZDK isplaćena egzistencijalna naknada za novembar

demobilisanim braniocima u zdk isplaćena egzistencijalna naknada za novembar

Naknadu su dobilo 3.633 korisnika koji su uneseni u ISVDV sistem, a doznačena su sredstva u ukupnom iznosu od 573.516 KM, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

Za ovu namjenu iz budžeta za 2020. godinu izdvojeno je pet miliona KM, a ove godine iznos će se povećati na više od sedam miliona KM.

“Očekujemo da će se broj zahtjeva povećavati i da ćemo u konačnici ove godine imati između četiri i pet hiljada korisnika naknade”, rekao je ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković.

Vlada ZDK-a donijela je Uredbu o isplati egzistencijalne naknade u martu 2020. godine, primjena je započela dva mjeseca kasnije, a do sada je ukupno isplaćeno sedam naknada.

Borci mlađi od 57 godina pravo na egzistencijalnu naknadu ostvaruju u kantonima, a stariji od 57 godina sa nivoa Federacije BiH. Pravo na naknadu imaju nezaposleni borci koji su od aprila 1992. do decembra 1995. u redovima Oružanih snaga BiH proveli najmanje 24 mjeseca, odnosno 12 mjeseci ako su postali branitelji kao maloljetnici ili šest mjeseci po stjecanju punoljetstva.

Iznos naknade utvrđuje se množenjem osnovice u iznosu od četiri KM sa brojem mjeseci provedenih u OSBiH.Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU