Desničari uzeli i Italiju: Meloni na putu da postane prva premijerka

Čelnica krajnje desnice Giorgia Meloni proglasila je pobjedu na talijanskim izborima i na putu je da postane prva žena premijer zemlje. Očekuje se da će Meloni formirati „najdesničarskiju“ talijansku vladu od Drugog svjetskog rata.

To bi trebalo alarmirati velik dio Evrope jer je Italija treća najveća privreda u EU-u.

Međutim, u govoru nakon glasanja Meloni je rekla da će njena stranka Braća Italije “vladati za sve” i da neće izdati povjerenje ljudi. “Talijani su poslali jasnu poruku u korist desničarske vlade koju vode Braća Italije”, rekla je novinarima u Rimu. Predviđa se da će osvojiti do 26% glasova, na temelju privremenih rezultata, ispred svog najbližeg suparnika Enrica Lette s lijevog centra.

Desničarski savez Melonijeve – koji također uključuje krajnje desničarsku Ligu Mattea Salvinija i Forza Italija, desnog centra bivšeg premijera Silvija Berlusconija – sada se čini da ima kontrolu nad Senatom i Zastupničkim domom, s predviđenih 42,2% Senata. Uspjeh njene vlastite stranke na izborima prikrio je činjenicu da su njeni saveznici prošli loše, pri čemu je Salvinijeva stranka pala ispod 9% glasova, a Forza Italia još niže. Odluka o tome ko će postati sljedeći čelnik Italije je na predsjedniku, a ne Giorgii Meloni, a za to će trebati vremena. Iako je naporno radila na omekšavanju svoje slike, naglašavajući svoju potporu Ukrajini i razvodnjavajući retoriku protiv EU, ona vodi stranku ukorijenjenu u poslijeratnom pokretu koji je izrastao iz fašista diktatora Benita Mussolinija.

Ranije ove godine iznijela je svoje prioritete u bučnom govoru španskoj krajnje desnoj stranci Vox: “Da prirodnoj porodici, ne LGBT lobiju, da seksualnom identitetu, ne rodnoj ideologiji… ne islamističkom nasilju, da osiguranju granica, ne masovnoj migraciji… ne velikim međunarodnim finansijama… ne birokratima iz Bruxellesa!” Projekcije stavljaju savez lijevog centra daleko iza s 26%, a figura Demokratske stranke Debora Serracchiani rekla je da je ovo bila tužna večer za Italiju. Desnica “ima većinu u parlamentu, ali ne i u zemlji”, insistirala je.

Ljevica nije uspjela stvoriti održiv izazov s drugim strankama, nakon što je 18-mjesečna talijanska vlada nacionalnog jedinstva pala u julu, a dužnosnici su bili potučeni čak i prije glasanja. Pokret pet zvjezdica pod vodstvom Giuseppea Contea na putu je za treće mjesto, ali uprkos tome što ima sličnu politiku lijevog centra, ne vidi se u koaliciji sa Enricom Lettom.

Odaziv je pao na rekordno nisku razinu od 63,91% – gotovo 10 posto manje u odnosu na 2018. Razine glasanja bile su posebno loše u južnim regijama, uključujući Siciliju.

Italija je utemeljitelj Evropske unije i članica NATO-a, a retorika Melonijeve o EU svrstava je u blizinu mađarskog nacionalističkog vođe Viktora Orbana.

Njeni su saveznici imali bliske veze s Rusijom. Berlusconi, (85), tvrdio je prošle sedmice da je Vladimir Putin bio natjeran na invaziju na Ukrajinu, dok je Salvini doveo u pitanje zapadne sankcije Moskvi.Meloni želi ponovno razmotriti talijanske reforme dogovorene s EU-om u zamjenu za gotovo 200 milijardi eura bespovratnih sredstava i zajmova za oporavak nakon Covida, tvrdeći da je energetska kriza promijenila situaciju. Dugogodišnji politički direktor mađarskog premijera, Balazs Orban, brzo je čestitao talijanskim desničarskim strankama: “Potrebni su nam više nego ikada prijatelji koji dijele zajedničku viziju i pristup izazovima Evrope.”

U Francuskoj, Jordan Bardella iz krajnje desnog Nacionalnog skupa rekao je da su talijanski birači dali šefici Evropske komisije Ursuli von der Leyen lekciju o poniznosti, a ona je ranije rekla da Evropa ima “alate” da odgovori ako Italija krene u “teškom smjeru”. Međutim, profesor Gianluca Passarrelli s rimskog Univerziteta Sapienza rekao je za BBC kako misli da će ona izbjeći „potrese u Evropi“ i usredotočiti se na druge politike: “Mislim da ćemo vidjeti više ograničenja građanskih prava i politika prema LGBT osobama i imigrantima.” Salvini se nada povratku u ministarstvo unutrašnjih poslova kako bi zaustavio brodove s migrantima koji dolaze iz Libije.

Ovi izbori označavaju smanjenje veličine dva doma za jednu trećinu, a čini se da je to pogodovalo pobjedničkim strankama. Izlazna anketa televizije Rai pokazala je da bi tri stranke imale 227-257 mjesta u preuređenom Domu od 400 mjesta i 111-131 mjesto od ukupno 200 mjesta u Senatu. Salvini je rekao da je desnica u jasnoj prednosti u oba doma. Ista anketa Raija također otkriva koliko će koalicija predvođena Melonijevom vjerovatno biti dominantna, lijevi centar bi imao samo 78-98 mjesta u Domu i 33-53 u Senatu.

federalna.ba/BBC

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU