Primirje ulazi u posljednji dan, Izrael pod pritiskom da produži dogovor

Primirje između Izraela i Hamasa ušlo je u posljednja 24 sata u ponedjeljak, a militantna grupa je izjavila da je spremna produžiti pauzu nakon što je oslobodila još talaca, uključujući četverogodišnje dijete koje je ostalo bez roditelja u napadu 7. oktobra.

Pauza koja je počela u petak dovela je do oslobađanja desetina talaca, a zauzvrat je Izrael pustio više od 100 palestinskih zatvorenika.

Agencija France-Presse  također javlja da je pažnja sada usmjerena na to da li će primirje biti produženo prije planiranog kraja u utorak rano ujutro. Američki predsjednik  Joe Biden rekao je u nedjelju:

„To je moj cilj, to je naš cilj, da ova pauza traje duže od sutrašnjeg dana kako bismo vidjeli kako više talaca izlazi i kako se pruža više humanitarne pomoći onima kojima je potrebna pomoć u Gazi.“ Rekao je da bi volio da se borbe pauziraju “sve dok zarobljenici izlaze”.

Hamas je signalizirao svoju spremnost da produži primirje, a izvor je za AFP rekao da je grupa rekla posrednicima da su spremni da ga produže za “dva do četiri dana”. Izrael se suočava sa ogromnim pritiskom porodica talaca, kao i saveznika, da produže primirje kako bi osigurali više oslobađanja. Premijer Benjamin Netanyahu rekao je u nedjelju da je razgovarao s Bidenom i da bi pozdravio produženje privremenog primirja ako bi to značilo da će svaki dodatni dan biti oslobođeno 10 zarobljenika.

Prema primirju, 50 talaca koje drže militanti trebalo je da bude oslobođeno tokom četiri dana u zamjenu za 150 palestinskih zatvorenika. Prema dogovoru primirje bi bilo produžavano ako se oslobodi najmanje 10 izraelskih zarobljenika svakog dodatnog dana

Treća grupa talaca oslobođena u nedjelju uključivala je četverogodišnju američku državljanku po imenu Abigail čiji su roditelji ubijeni u napadima Hamasa.

federalna.ba/The Guardian

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU