DETALJI AKCIJE FUP-a/ Poznat identitet vođe organizirane mafijaške grupe, pljačkali godinama

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) na području Mostara, Čitluka, Kupresa, Jablanice i Sarajeva od jutros sprovode akciju kodnog naziva “Orka” usmjerenu protiv 14 osoba, a pretresen je i isti broj lokacija, potvrđeno je iz FUP-a.

Osumnjičena lica dovode se u vezu sa nizom krivičnih djela u posljednjih pet godina, kao što su pljačke bankomata, transporta novca, benzinskih pumpi i napadi na tržne centre širom Federacije BiH.

Osumnjičena organizovana kriminalna grupa tereti se za razbojništva, teške krađe i neovlaštenu proivodnju i promet droge.

U akciji “Orka” od jutros je uhapšeno trinaest osoba dok se jedna osoba nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Republici Hrvatskoj, potvrdila je Feni glasnogovornica Federalne uprave policije (FUP) Marina Zović.

Dodala je da se pretresi vrše još uvijek na određenim lokacijama.

Do sada je pronađena veća količina eksploziva, oružje, određena sredstva koja su korištena za izvršenja krivičnih djela – navela je Zović.

Radi se o o organiziranoj kriminalnoj grupi od 14 članova koja se unazad pet godina dovodi u vezu s napadima na transporte novca, tržne centre, pljačke benzinskih pumpi. Pored toga vrši neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga i vrši tešku krađu putničkih motornih vozila – kazala je Zović.

Dodala je da je “do sada ova grupa imala materijalnu korist oko milion KM, a napravila je materijalnu višemilionsku  štetu privrednim subjektima”.

On je odranije poznat policijskim i pravosudnim organima u Bosni i Hercegovini, a hapšen je 2017. u akciji FUP-a pod nazivom “Shark”, također zbog pljačke tržnih centara, kao i 2018. godine zbog brojnih pljački na području Hercegovine.

U ovoj kriminalnoj grupi, kako se nezvanično saznaje, nalaze se i članovi njegove uže porodice.

Za sada je pronađena velika količina oružja i pištolja, ali i eksploziva.

U toku je privođenje uhapšenih u prostorije Federalne uprave policije u Mostaru.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU