Dino Mustafić za TVSA: Pred svima nama jedan veliki zadatak kako sačuvati sjećanje na 6. april

Gost „Sedmica iza nas“ bio je Dino Mustafić.

Dino Mustafić rođen je u Sarajevu, gdje je diplomirao na Akademiji scenskih umjetnosti – Odsjek za režiju, te Komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Režirao je u mnogim pozorištima i gradovima kao što su: Pariz, Sofia, Bratislava, Beograd, Zagreb, Tirana, Ljubljana, Skopje, Priština, Podgorica…

Predstave su mu igrale u mnogim evropskim gradovima, kao i u Americi, Africi, Aziji, izvođene na raznim jezicima, i višestruko nagrađivane na internacionalnim, regionalnim i nacionalnim festivalima.

Režirao je više od 100 predstava klasičnih i savremenih pisaca.

Snimio je više dokumentarnih filmova (Pista života, Neka bude svjetlosti, Čudo u Bosni, Transforming Tomorow…) i dugometražni igrani film Remake.

Bio je Umjetnički direktor drame Narodnog pozorišta Sarajevo, vodio najstariji internacionalni teatarski festival u regionu- MESS, osnivač je MESS Teatra- Scena Mess i MESS Dance Company.

Profesor je na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo.

Direktor je Narodnog pozorišta Sarajevo od septembra 2021. godine.

Koliko je važno njegovanje sjećanja i kroz umjetničke performanse, umjetnost ali i svakodnevne aktivnosti, kolika je važnost svjesti tog datuma 6.aprila ?

„Mi smo 5.aprila kao umjetnici i umjetnici Narodnog pozorišta Sarajevo sa sva tri segmenta, drame, opere i baleta otišli na tradicionalno obilježavanje Odreda policije ‘Bosna‘, legendarnog policijskog odreda i godinama upravo na taj datum često u različitim kapacitetima i formatima se trudim da dam i svoj doprinos tom danu mada je i 6.april zvanično dan rođenja grada. Dan koji je nevjerovatno fizički da kažem povezan. U 20. vijeku, napadnut bombardovan,a potom i oslobođen. Naravno da je pred svima nama jedan veliki zadatak kako sačuvati sjećanje na te dane, a u isto vrijeme i govoriti o budućnosti“, kaže Mustafić.

Cijelu emisiju pogledajte na YouTube kanalu TVSA.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU