Diramo ih često, a čistimo rijetko: Ovo je pet stvari koje morate dezifincirati

Kako biste vi i vaša porodica ostali zdravi tokom mjeseci kojima vladaju virusi i bakerije, pomoći će dezinfekcija određenih predmeta koje diramo često, a čistimo rijetko, piše zadovoljna.dnevnik.hr. 

1. Mobitel
Mobiteli su najveći prijenosnici bakterija te su se prema brojnim istraživanjima pokazali zagađenijima čak i od WC daske. S obzirom na to koliko često posežemo za mobitelima, oni su plodno tlo za prehlade i gripe. Nježno obrišite površinu antibakterijskom maramicom ili krpicom od mikrofibre na koju možete nanijeti sprej za čišćenje te prebrišite ekran.

2. Tastatura
Za brzo i efikasno čišćenje potpuno je isključite i prebrišite dezinfekcijskim maramicama kako biste uklonili prašinu i ostatke mrvica između tipki. Odmah nakon brisanja vlažnom maramicom prebrišite je suhom krpicom od mikrofibre.

3. Kvake
U prostoriji u kojoj je bila zaražena osoba virusi se na raznim površinama mogu zadržati duže nego što možda mislite. Stoga je tokom sezone gripe i prehlada preporučljivo kvake u kući dezinficirati maramicama koje sadržavaju alkohol.

4. Kuhinjska radna površina i sudoper
Vjerovatno pokušavate održati svoju radnu površinu u kuhinji čistom cijele godine, ali to postaje posebno važno tokom sezone prehlade i gripe. Budući da je ovo mjesto gdje se obitelj okuplja i dotiče razne površine, važno je dobro ga očistiti od bakterija. Poprskajte i obrišite cijelu površinu dezinfekcijskim sredstvom, a nemojte zaboraviti ni sudoper.

5. Plišane igračke
Osim što su plišane igračke najveći sakupljači prašine i grinja, također mogu biti izvor bakterija i virusa. Ako je vaše dijete bilo bolesno, pobrinite se da njihov omiljeni krzneni prijatelj nije dobio klice. Provjerite etiketu na plišanoj životinji da vidite može li ići u mašinu za veš.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU