1 C
Sarajevo
Nedjelja, 2 travnja, 2023

Direkcija EU – Funkcioniranje vlasti ključno za proces evropskih integracija

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn predstavit će danas novi izvještaj o zemljama koje su žele postati članicama Evropske uniji uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Hahn bi trebao predstaviti “Paket proširenja za 2019. godinu”. Kada su u pitanju zemlje regiona najdalje u pregovorima o članstvu u EU otišle su Crna Gora i Srbija, BiH je podnijela prijavu prije više od tri godine, a Sjeverna Makedonija i Albanija se nadaju da bi uskoro mogle početi pregovarački proces.

Nakon što je BiH u Brisel poslala odgovore na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, kao i odgovore na dodatna pitanja i pojašnjenja država sada očekuje mišljenje Evropske komisije o dodjeljivanju statusa kandidata.

Kako je za Fenu rečeno u Direkciji za evropske integracije Bosne i Hercegovine, uobičajena je praksa da se Mišljenje s analitičkim izvještajem objavljuje u okviru Paketa proširenja koji sadrži izvještaje za države kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje za članstvo u EU.

– Očekujemo da će tako biti i s Mišljenjem Evropske komisije za BiH, ali konačnu odluku o objavi donosi Evropska komisija – pojašnjavaju u Direkciji, a ovim bi bio okončan i taj formalni korak koji prolazi svaka država u procesu pristupanja.

Radi se o detaljnoj procjeni ispunjavanja kriterija za članstvo u EU, a Mišljenje je sveobuhvatna analiza stanja u zemlji te bi u njemu trebalo biti sadržano sve što je dobro urađeno i još treba da se uradi. Taj dokument trebao bi posluži i politici i institucijama kao jasna smjernica u budućim zadacima.

U proceduralnom smislu, nakon objave Mišljenja Evropska komisija ga dostavlja Evropskom parlamentu i Vijeću Evropske unije koje razmatra Mišljenje te jednoglasno odlučujući donosi odgovarajući zaključak o narednim fazama u procesu pristupanja EU.

Na pitanje može li činjenica da u BiH još uvijek nije formirana vlast nakon općih izbora održanih u oktobru usporiti dostignuti napredak BiH na putu ka EU, iz Direkcije podsjećaju da je jedno od ključnih pitanja rad zakonodavne i izvršne vlasti u državi, te ih Evropska komisija prati kontinuirano u svakom od izvještaja za države potencijalne kandidatkinje i kandidatkinje za članstvo u EU.

– Evropska komisija napredak države u procesu evropskih integracija ocjenjuje na temelju provedenih reformi koje podrazumijevaju usvajanje, provedbu i primjenu zakona i podzakonskih akata. Stoga je funkcioniranje ova dva stuba vlasti ključno za proces evropskih integracija kao i vladavina prava koja podrazumijeva treći stub odnosno funkcioniranje pravosuđa – pojašnjeno je za Fenu.

U osvrtu na rezultate prošlosedmičnih izbora za Evropski parlament iz Direkcije za evropske integracije BiH kažu da privremeni rezultati izbora idu u korist političkih grupacija koje su pozitivno raspoložene prema politici proširenja.

– To vodi ka očekivanju da će nova struktura Evropskog parlamenta nastaviti biti posvećena i orijentirana ka nastavku proširenja EU, jer uz ispunjavanje kriterija za članstvo u EU, što je zadatak države, važnu ulogu ima i raspoloženje ključnih aktera unutar same EU – zaključuju u Direkciji.

(FENA) J.Č.


Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU