7 C
Sarajevo
Subota, 25 rujna, 2021

Direkcija EU – Funkcioniranje vlasti ključno za proces evropskih integracija

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn predstavit će danas novi izvještaj o zemljama koje su žele postati članicama Evropske uniji uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Hahn bi trebao predstaviti “Paket proširenja za 2019. godinu”. Kada su u pitanju zemlje regiona najdalje u pregovorima o članstvu u EU otišle su Crna Gora i Srbija, BiH je podnijela prijavu prije više od tri godine, a Sjeverna Makedonija i Albanija se nadaju da bi uskoro mogle početi pregovarački proces.

Nakon što je BiH u Brisel poslala odgovore na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, kao i odgovore na dodatna pitanja i pojašnjenja država sada očekuje mišljenje Evropske komisije o dodjeljivanju statusa kandidata.

Kako je za Fenu rečeno u Direkciji za evropske integracije Bosne i Hercegovine, uobičajena je praksa da se Mišljenje s analitičkim izvještajem objavljuje u okviru Paketa proširenja koji sadrži izvještaje za države kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje za članstvo u EU.

– Očekujemo da će tako biti i s Mišljenjem Evropske komisije za BiH, ali konačnu odluku o objavi donosi Evropska komisija – pojašnjavaju u Direkciji, a ovim bi bio okončan i taj formalni korak koji prolazi svaka država u procesu pristupanja.

Radi se o detaljnoj procjeni ispunjavanja kriterija za članstvo u EU, a Mišljenje je sveobuhvatna analiza stanja u zemlji te bi u njemu trebalo biti sadržano sve što je dobro urađeno i još treba da se uradi. Taj dokument trebao bi posluži i politici i institucijama kao jasna smjernica u budućim zadacima.

- Oglašavanje - direkcija eu - funkcioniranje vlasti ključno za proces evropskih integracija

U proceduralnom smislu, nakon objave Mišljenja Evropska komisija ga dostavlja Evropskom parlamentu i Vijeću Evropske unije koje razmatra Mišljenje te jednoglasno odlučujući donosi odgovarajući zaključak o narednim fazama u procesu pristupanja EU.

Na pitanje može li činjenica da u BiH još uvijek nije formirana vlast nakon općih izbora održanih u oktobru usporiti dostignuti napredak BiH na putu ka EU, iz Direkcije podsjećaju da je jedno od ključnih pitanja rad zakonodavne i izvršne vlasti u državi, te ih Evropska komisija prati kontinuirano u svakom od izvještaja za države potencijalne kandidatkinje i kandidatkinje za članstvo u EU.

– Evropska komisija napredak države u procesu evropskih integracija ocjenjuje na temelju provedenih reformi koje podrazumijevaju usvajanje, provedbu i primjenu zakona i podzakonskih akata. Stoga je funkcioniranje ova dva stuba vlasti ključno za proces evropskih integracija kao i vladavina prava koja podrazumijeva treći stub odnosno funkcioniranje pravosuđa – pojašnjeno je za Fenu.

U osvrtu na rezultate prošlosedmičnih izbora za Evropski parlament iz Direkcije za evropske integracije BiH kažu da privremeni rezultati izbora idu u korist političkih grupacija koje su pozitivno raspoložene prema politici proširenja.

– To vodi ka očekivanju da će nova struktura Evropskog parlamenta nastaviti biti posvećena i orijentirana ka nastavku proširenja EU, jer uz ispunjavanje kriterija za članstvo u EU, što je zadatak države, važnu ulogu ima i raspoloženje ključnih aktera unutar same EU – zaključuju u Direkciji.

(FENA) J.Č.


1 komentar

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
1 Komentar
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima