Direktna posljedica inflacije: U BiH pokrivenost uvoza izvozom manja za tri posto

Pokrivenost uvoza izvozom u prošloj godini u BiH u odnosu na 2021. godinu bilježi pad od oko tri posto, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Izvoz iz BiH u prošloj godini iznosio je skoro 18 milijardi KM, što je u odnosu na 2021. godinu porast od 25,92 posto kada je izvoz iznosio 14,3 milijarde KM. Istovremeno, uvoz u BiH u prošloj godini bilježi iznos od 28,7 milijardi KM, što je za 32,6 posto više u odnosu na 2021. godinu kada je u BiH uvezeno robe u vrijednosti od oko 21,6 milijardi KM.

Ovi preliminarni podaci Agencije za statistiku BiH ukazuju na činjenicu da je u prošloj godini pokrivenost uvoza izvozom doživjela pad od tri posto.

Prema istim izvorima, vanjskotrgovinski deficit BiH je i dalje izuzetno visok i u prošloj godini njegova vrijednost iznosila je 10,66 milijardi KM, te je zabilježen rast deficita od 45,6 posto u odnosu na prethodnu godinu, kada je deficit bio 7,33 milijarde KM. Što se tiče obima vanjskotrgovinske razmjene, u prošloj godini taj iznos je bio 46,61 milijardu KM, odnosno za oko 30 posto veći je nego u 2021. godini, kada je iznosio 35,87 milijardi KM.

O ovoj tematici svoj komentar za Klix.ba dao je ekonomski analitičar Admir Čavalić.

“Ovo je bilo sasvim očekivano razumijevajući da smo u prošloj godini imali izuzetan rast cijena energenata, prije svega nafte i naftnih derivata. Imali smo i promjenu odnosa eura i dolara. Navedeno je narušilo odnos razmjene, posebno vrijednost uvoza za Bosnu i Hercegovinu. Sa druge strane, došlo je do značajnog rasta izvoza”, objašnjava Čavalić.

Ekonomski analitičar dodaje da po pitanju vanjskotrgovinskih aktivnosti, imamo veći rast vrijednosti u komparaciji sa količinom razmjene. To je direktna posljedica inflacije.

“Da li će se ovaj trend nastaviti ubuduće najvećim dijelom zavisi od toka energetske krize, kao i potencijalnog usporavanja ekonomske aktivnosti. Ako bi došlo do značajnog usporavanja evropskih ekonomija poput Njemačke i Italije, onda će doći do pada našeg izvoza”, kazao je Admir Čavalić.

KLIX.BA

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU
[td_block_7 modules_on_row="" show_date="none" show_com="none" show_review="none" show_excerpt="none" show_audio="none" show_btn="none" show_cat="none" show_author="none" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiNTAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ==" sort="" category_id="_related_cat" modules_gap="5" all_modules_space="15" image_floated="" video_popup="" show_vid_t="none" excl_show="none" meta_info_align="" art_btn="10px 0px 0px 0px" modules_category="image" hide_audio="yes" pag_space="15" f_title_font_size="20" f_title_font_line_height="1.2" f_title_font_weight="500" mc1_tl="12" m6f_title_font_size="eyJwaG9uZSI6IjE3IiwiYWxsIjoiMTYifQ==" m6f_title_font_line_height="eyJwaG9uZSI6IjEuMiIsImFsbCI6IjEuMiJ9" m6f_title_font_weight="eyJwaG9uZSI6IjcwMCJ9" time_ago_txt_pos="yes" time_ago_add_txt="prije" limit="6" time_ago="yes"]