Direktor organizacije MAG u posjeti Goraždu

Direktor nevladine humanitarne organizacije MAG Manchester Llewelyn Jones posjetio je danas Goražde. Susret s gradonačelnikom Muhamedom Ramovićem iniciran je nedavnim incidentom na lokalitetu Nekopi kada su teško povrijeđena dva deminera ove organizacije.

Štab Civilne zaštite Grada Goražda na vanrednoj sjednici održanoj nedavno odlučio je novčano pomoći povrijeđene deminere i njihove porodice.

Zdravstveno stanje deminera je stabilno, a direktor MAG-a želio je kako kaže, zahvaliti lokalnim vlastima i ustanovama na brzoj reakciji u trenuku kada se nesreća dogodila.

– Danas smo tu kako bismo prenijeli riječi zahvalnosti gradonačelniku i njegovoj administraciji na podršci koju pružaju našem radu na ovom području. Saradnja našeg terenskog tima s lokalnim vlastima je izvanredna, gradonačelniku Goražda dugujemo posebnu zahvalnost jer je u trenutku nesreće koja se dogodila u Nekopima bio od izuzetne pomoći. Naša dva povrijeđena deminera se dobro oporavljaju – kazao je Jones, direktor programskog sektora MAG sa sjedištem u Manchesteru.

Gradonačelnik Muhamed Ramović istakao je da su, kada se dogodila nesreća, poduzeli sve aktivnosti uključujući i  Kantonalnu bolnicu čiji su uposlenici ukazali prvu pomoć povrijeđenima.

– Uime Grada Goražda i građana osjetili smo da trebamo u znak solidarnosti u tim teškim trenucima za njih i njihove porodice i novčano pomoći i posjetiti ih u bolnici. Srećom, bili su propisno opremljeni i to je spasilo njihove živote. Direktor MAG-a iz Manchestera je došao jer je bio veoma dirnut i osjećao je potrebu da nam zahvali na svemu što smo učinili. Zamolili smo da ovaj projekat privedu kraju kao i da im novi projekti na ovom području u narednom periodu budu prioritet – kazao je Ramović.

Sa pedeset miliona metara kvadratnih pod minama, raznim programima deminiranja na području Goražda ta je površina svedena na oko 22 miliona, upoznao je gradonačelnik predstavnike MAG-a.

Jones je naglasio kako su u ovoj organizaciji sretni što daju mali doprinos u poboljšanju te situacije na terenu.

Inače, ova nevladina humanitarna organizacija realizuje programe deminiranja u 23 države Afrike, Azije, Južne Amerike, Bliskog Istoka i Evrope.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU