Direktorica misije USAID-a donirala 3D printere Univerzitetu u Zenici

Direktorica misije USAID-a u Bosni i Hercegovini Nancy Eslick posjetila je danas Kreativni laboratorij za podsticaj i razvoj poduzetničkih i inovativnih ideja Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici (IDEALAB).

USAID je ovom labaratoriju donirao 3D printere za izradu vizira za zaštitu medicinskih radnika u borbi protiv koronavirusa.

Studenti i profesori Mašinskog i Medicinskog fakulteta UNZE-a, od početka pandemije koronavirusa, u tom laboratoriju danonoćno izrađuju vizire te ih doniraju zdravstvenim radnicama u ustanovama iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

– U ovim teškim vremenima moramo dijeliti poruke solidarnosti i nade. USAID radi sa vladama na svim nivoima i drugim institucionalnim partnerima, kako bi im pomogao da ojačaju svoj zdravstveni sistem, ali, također, da izrade i kapacitete koji bi bili u mogućnosti odgovoriti sprečavanju jačeg prodiranja Covida-19 u BiH.

Od pojave Covida-19, Vlada SAD-a je opredijelila više od 900 miliona dolara pomoći, koja je prvobitno namijenjena za borbu protiv pandemije u 120 najugroženijih zemalja u svijetu. U to je uključena i BiH- istakla je Eslick.

Ona je odala prizanje mladim zeničkim studentima, koji su djelovali proaktivno da bi bili od koristi svojoj zajednici.

– U našem se timu nalaze studenti, asistenti i profesori sa Mašinskog i Medicinskog fakulteta. Naši su 3D printer uključeni 24 sata, a dnevno proizvodimo više od 50 vizira. Naš plan je da ne stajemo na ovome, sve dok traje pandemija – kaže Belmin Hinović, apsolvent Mašinskog fakulteta u Zenici.

On napominje da trenutno imaju osam uređaja, od kojih su neke dobili na revers, dok su na samom početku rada imali i do 15 printera, jer su im svoje uređaje privremeno ustupali ljudi i preuzeća iz Zenice i nekih gradova iz bliže okoline.

Hinović napominje da su najaktivniji u tom timu student Ahmed Mujkanović sa Odsjeka inžinjerski dizajn proizvoda, zatim viši asistent na Medicinskom fakultetu Mirza Oruč te dekani Mašinskog i Medicinskog fakulteta Fuad Hadžikadunić, odnosno Harun Hodžić.

Prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta UNZE-a profesor Malik Čabaravdić napominje kako su njihovi studenti i asistenti do sada izradili oko 3.000 vizira, što nije tako velika brojka jer se ne radi o serijsko-industrijskoj proizvodnji, ali su bili važna podrška zdravstvenim radnicima, jer su ih upravo oni prvi i počeli izrađivati.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU