Dnevnik TVSA/ Cijene stanova u KS rastu, potražnja ne jenjava

Cijene stanova u Sarajevu iz godine u godinu rastu, a potražnja je i dalje ogromna. Najpopularnije općine za kupovinu u našem gradu su Novo Srajevo i Novi Grad, naročito naselja Grbavica, Hrasno i Dolac Malta. Shodno velikom broju kupljenih nekretnina u prethodnim godinama, predložena je i nova inicijativa bi se osigurala progresivna stopa oporezivanja imovine.

Agent za nekretnine Adis Efendić za TVSA je kazao da uprkos rastu cijena, potražnja je sve veća.

Prosječne cijene u sarajevskim općinama po metru kvadratnom su išle otprilike 3.100 KM na Ilidži, zatim Novi Grad 3.500, Novo Sarajevo 3.900. Cijena u Općini Centar kreće se od 4.200 do 5.000 KM, kao i u Općini Stari Grad“, objašnjava Efendić.

Prema izvještaju o stanju nekretnina na tržištu u Federaciji BiH, najveći promet nekretnina prema broju realizovanih kupoprodajnih ugovora je u Novom Gradu, potom Novom Sarajevu, te u Općini Centar.

Efendić dodaje kako stanove uglavnom kupuju mladi bračni parovi, a sve je veći interes dijaspore.

Naši građani i dijaspora često investiraju u nekretnine, jer vjeruju da će cijene porasti, smatra ekonomski analitičar Amir Čavalić. Sve to, dodaje, utiče i na cijene.

Nažalost, to kreira određenu distorziju u smislu da tržište nije dovoljno dinamično barem po pitanju pada cijena i ne djeluju normalno sile ponude i potražnje. Sve to stvara najveće probleme onima koji prvi put kupuju nekretninu, odnosno pokušavaju riješiti pitanje vlastitog doma,“ kazao je Čavalić.

Stručnjaci poručuju da je jedan od načina da se tržište dinamizira i oporezuje, jer postoji mnogo praznih stanova u Sarajevu koji nisu na tržištu, niti se prodaju, niti iznajmljuju.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Damir Nikšić predložio je da se napravi zakon koji bi oporezivao nepokretnu imovinu, i to progresivnim porezima.

„Dakle, prva nekretnina koju imaš da je kao i sada, neoporezovana. Znači ti u njoj živiš, ne plaćaš porez na nju. Druga nekretnina koju kupiš je oporezovana određenom sumom dok treća nekretnina koju kupiš, bilo da je manja ili veća, neka bude progresivno oporezovana, ističe Nikšić.

S druge strane Nikšić smatra da se novac od poreza može preusmjeriti na stanogradnju. Na taj način moglo bi se uticati na tržišnu cijenu, te bi se ona mogla smanjiti, dodaje.

Primjer Kantona Sarajevo Nihad UK je kazao kako je Vlada kreirala poseban program u budžetu za tekuću godinu kroz subvencije mladima za najam nekretnina.

„Izdvojili smo 500 hiljada KM i želimo i to da stavimo na raspolaganje našim mladim osobama jer je i to način rješavanja stambenog pitanja. Naši vršnjaci u Evropi na taj način uglavnom rješavaju svoje stambeno pitanje,“ izjavio je UK za TVSA.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU