DNEVNIK TVSA/Forum mladih “Kruga 99”: Građanima nedostaje svijesti o obilježavanju državnih praznika

Koliko pažnje se posvećuje obilježavanju državnih praznika BiH, pitaju se članovi Foruma mladih asocijacije „Krug 99“ koji su danas o ovoj temi i organizirali konferenciju za medije. U susret 1. martu, Danu nezavnosti BiH, mladi poručuju kako državnim praznicima možemo i moramo posvetiti više pažnje.

Jedan od ključnih problema je to što građanima BiH nedostaje svijesti o obilježavanju državnih praznika i to je ono što se mora promijeniti u budućnosti poručuju članovi Foruma mladih.

-Problem predstavlja i razlika u dozi posvećenosti različitih etničkih skupina pri obilježavanju jer kako očekivati da neko ko negira državnost bih poštuje i uvažava njene praznike – poručio je Harun Kamerić, član rukovodstva Foruma mladih „Kruga 99“.

Forum mladih podsjeća da je BiH svoju državnost i nezavisnost skupo platila i branila, s porukom da se država ne dobija, nego se za državu bori.

-Kao država ne posjedujemo kontinuitet, želju i volju da na dostojanstven način obilježavamo državne praznike jer dosadašnji program obilježavanja je bio suviše skroman, u poređenju s obilježavanjem neustavnog dana. Dan nezavisnosti obilježava se u jednom dijelu države, gdje se obilježava neradnim danom, dok u entitetu RS je taj dan radni, ne obilježava se, a razlog je što u RS-u smatraju da je bih tek nastala potpisivanjem Dejtonskog sporazuma 1995. godine, što je daleko od istine – istakao je Muhamed Hamzić, član rukovodstva Foruma mladih „Kruga 99“.

-Svakog devetog januara svjedoci smo velikog materijalnog ulaganja u neustavna obilježavanja, što je još jedan apsurd naše države. Svakog 18. novembra u HNK slavi se dan osnivanja Herceg-Bosne. Sve dok ove pojave budemo pasivno promatrali, mi to podržavamo zato je vrijeme da krenemo putem ustavnosti – kazala je Nudžejma Halilović, članica Foruma mladih “Kruga 99”.

A putem ustavnosti se može ići, poštujući suverenitet i integritet BiH, u cijeloj državi. U suprotnom, sve dok imamo narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta iz entiteta Republika srpska, teško da se može naprijed, zaključeno je na današnjoj konferenciji.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU