Dnevnik TVSA: Huliganski neredi na ulicama Sarajeva su sve češća pojava

Navijački ili bolje rečeno huliganski neredi na ulicama Sarajeva su sve češća pojava. Jučerašnji zaustavljeni kvalitetnim radom sarajevske policije. Huligani uhapšeni, dvojica predata Tužilaštvu Kantona Sarajevo. Riječ je o navijačima Sarajeva i članovima grupe Horde zla. No, ovo je tek jedan u nizu incidenata kojima građani Sarajeva svjedoče u posljednje vrijeme.  

Pripadnici navijačke grupe Horde zla su jučer povrijedili policijske službenike tako što su ih udarili motornim vozilima kojim su pobjegli sa Vilsonovog šetališta. Policajci su vozila pronašli na području općina Centar i Ilidža. Također, uspjeli su uhapsiti huligane i spriječiti pokušaj obračuna sa navijačima Željezničara.

Nekoliko dana ranije pripadnici navijačke grupe Manijaci su zlostavljali 16-godišnjeg dječaka na Ilidži. Upali su i u stan u kojem živi maloljetnik i mobitelom snimali zlostavljanje.

Huligani su pod uticajem društvenih mreža spremni da naprave budalu od sebe, jer logika im je da što si veća budala, to si popularniji, kaže sociolog Vladimir Vasić. Mišljenja je da treba obratiti pažnju na predelikventno ponašanje djece.     

Sportski novinar Sinan Sinanović slaže se da je uzrok nasilničkog ponašanja mladih to što je porodica kao osnovna ćelija društva zakazala. Kaže da je potrebno objavljivati imena onih koji učestvuju u neredima i na taj način ih staviti na stub srama.

Huligani, kaže, ne dolaze da gledaju utakmice i uživaju u fudbalu. Na utakmice dolaze iz sasvim drugih poriva, zbog čega je potrebna rigorozna kontrola, upozorava Sinanović.  

Sinanović podsjeća da uprave pojedinih klubova koriste navijače i za unutar klubske obračune kada treba doći do smjene jedne ili postavljanja druge strukture unutar kluba. Takve grupe, zbog toga, nerijetko imaju podršku klubova što dodatno komplikuje cijelu situaciju.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU