DNEVNIK TVSA/Imenovanje direktora KCUS-a

Nakon što su građani skoro godinu dana pratili trakavicu u vezi smjene Sebije Izetbegović sa mjesta generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, sada će, izgleda, još čekati imenovanje novog direktora najveće zdravstvene ustanove. Brojne reakcije nakon što Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo saglasnost na imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića na mjesto generalnog direktora KCUS-a. Većina uvjerena da je u pitanju politički motivisana odluka interesnih grupa koje vladaju Kliničkim centrom.

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo saglasnost na imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića na mjesto generalnog direktora Klinčkog centra Univerziteta u Sarajevu. Ministarstvo smatra kako se prijava sa priloženim uvjerenjem doktora Gavrankapetanovića ne može smatrati ispravnom.

Predsjednik stranke Narod i Pravda, Elmedin Konaković, poručio je da će podnijeti krivičnu prijavu protiv resornog ministra.

Ministar Rimac je negirao presude sudova u našoj zemlji u istom predmetu kroz koji je prošao prof.dr. Gavrankapetanović u Opštoj bolnici. Grubo je, svjesno, zanemario stav resornog kantonalnog ministarstva koje je poslalo tumačenje da je diploma fakulteta važnija od certifikata. Pogodovao je interesnim grupama koje se protive dolasku Gavrankapetanovića na KCUS. Podsjećam da je pobjegao i kod smjene Sebije Izetbegović sa mjesta direktorice KCUS, njegov posao morao je završiti premijer u skladu sa svojim nadležnostima. Tada je već bilo jasno da Rimac nije došao da uvede red, a da li je imao lični interes moraju utvrditi nadležni organi. Bodnaruk, Čerkez i još neki uposlenici su imali svoje prste u ovoj, slobodno je možemo nazvati, aferi. Već dugo vedre i oblače u ministarstvu, bez obzira ko je vlast. Lično ću potpisati krivičnu prijavu odmah po povratku u BiH protiv svih aktera na čelu sa ministrom Rimcem – poručio je Konaković.

Advokatski tim Ismeta Gavrankapetanovića ističe da postoji pravomoćna sudska odluka kojom je utvrđeno da profesor Gavrankapetanović zadovoljava sve zakonske uslove za obavljanje funkcije generalnog direktora zdravstvene ustanove. Kažu da Ministarstvo zdravstva svojim tumačenjem dovodi u pitanje akademske diplome Univerziteta u Sarajevu, te da je u pitanju politički motivisan potez ministra Nediljka Rimca.

Ovo je sada situacija ustvari u kojoj su se pojavile neke snage interesne i šta sve ne. Oni organi koji su nadležni trebaju da ispitaju zašto je došlo do ovoga, čiji su interesi da se ne imenuje generalni direktor Kliničkog centra, koga se očekuje da se imenuje? Da bi bilo sve zakonito i ispravno mislim da neće doći do raspisivanja novog konkursa, jer za to nema razloga – istakla je Maida Galijatović, advokatica.

U Sindikatu radnika u zdravstvu KS kažu da politika postavlja kadar koji nije sposoban da vodi zdravstvene ustanove kakav je Klinički centar.

Veličina u zdravstvu kao što je profesor Ismet Gavrankapetanović kojeg moramo ustati pa spomenuti čeka da ga neko imenuje i da li će biti imenovan. Nemam ništa ni protiv kolege koji je trenutno V.D. u Kliničkom centru, ali to nije odnos koji treba da bude prema zdravstvenim radnicima, profesionalcima koji su dali veliki doprinos za zdravtsvo na nivou Federacije, ali politika konstantno radi, oni imenuju, oni će odlučiti ko će biti – kazao je Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS.

Član Upravnog odbora Kliničkog centra, Dragan Stevanović, ranije je izjavio za medije da će Upravni odbor KCUS-a imati sjednicu krajem mjeseca i da će tada donijeti odluke o imenovanju generalnog direktora Klinčkog centra Univerziteta u Sarajevu.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU