Dnevnik TVSA/ Kako bi izbjegle akušersko nasilje žene pribjegavaju mitu, i godišnje se na to daje oko dva miliona

BiH i dalje se bori s visokim stepenom tzv. akušerskog nasilja i korupcije u porodilištima. Žene su nerijetko u tim najosjetljivijim i najranjivijim momentima izložene ambijentu u kojem gube dostojanstvo. Sve su ovo bile teme okruglog stola u organizaciji udruženja Babysteps a o temi „Prepoznavanje akušerskog nasilja: Put ka unapređenju zdravstvenih usluga i prevenciji korupcije“.

Doktorica Amira Ćerimagić i aktivistica Udruženja “Baby steps” majka je četvero djece. Priča nam kako je prilikom prvog poroda 2013. godine imala neugodno iskustvo. Kasnije će saznati zapravo da se radi o tzv. akušerskom nasilju.

Radi boljeg tretmana na porodu, mnogi se odluče za davanje mita u porodilištima. U Bosni i Hercegovini u prosjeku se godišnje izdvoji više od dva miliona maraka za tu vrstu mita, pokazalo je istraživanje Udruženja „Baby steps“. Tvrde da je u tom pogledu sistem aposlutno zakazao, uprkos preporukama iz EU. Akušersko nasilje kao devijantna pojava nije nikakva novina, bilo je prisutno i ranije pojašnjavaju sociolozi. Razloga za neprijavljivanje ove vrste nasilja ali i korupcije u porodilištima je mnogo.

Kako bi uslovi u porodilištima ali i prava porodilja u bili u skladu evropskim i svjetskim standardima, na federalnom nivou već su pokrenute određene inicijative poput one o pratnji tokom poroda. 

S obzirom na to da su prijave nadležnima rijetke, da li iz straha ili nekog drugog razloga, naši sagovornici između ostalog zagovaraju i uvođenje apolutne zabrane davanja poklona u svim javnim ustanovama i institucijama. To bi, dok čekamo sistemsko rješenje, moglo doprinjeti smanjenju i korupcije ali i nasilja.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU