DNEVNIK TVSA/Komemoracija u Narodnom pozorištu povodom godišnjice masakra na Markalama

Povodom tridesete godišnjice masakra na Markalama i Dana sjećanja na sve građane Sarajeva, ubijene i ranjene tokom opsade, u Narodnom pozorištu održana je komemorativna sjednica. Prisutnima su se obratili predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, Elvedin Okerić, i predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, Fikret Grabovica. Ove godine je sala Narodnog pozorišta bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Fikret Grabovica, kojem su zločinci ubili kćerku, podsjeća da je tokom opsade Sarajeva bilo jako teško sačuvati djecu, te da su jedina sigurna mjesta bila skloništa i dobro utvrđeni podrumi. Kada ne bi bilo borbenih dejstava, roditelji su dozvoljavali djeci da izađu i igraju se vani. Agresor bi, ističe Grabovica, koristio upravo te prilike i ubijao djecu granatama.

Možete misliti kakvu mi bol i ranu nosimo kada vam uzmu na tako brutalan način ono najdraže, ono što najviše volite i mi nosimo te rane koje još nikada nisu izliječene. Ima narodna poslovica da vrijeme liječi sve. Ma kakvi, to nije istina u ovom slučaju – ističe Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995.

Masakr na pijaci Markale 5. Februara 1994. u kojem je agresor ubio 68, a ranio 144 građanina Sarajeva, odabran je kao Dan sjećanja na sve nevine ljude ubijene u glavnom gradu Bosne i Hercegovine tokom 1425 dana opsade.

Peti februar 1994. tokom opsade u opkoljenom Sarajevu je bio skoro svakog dana jer je mučki ubijeno preko 11 i po hiljada građana Sarajeva, od kojih 1601 dijete. Preko 50. 000 građana Sarajeva je ranjeno. Mnogi sa trajnim posljedicama. Trideset godina nakon agresije na BiH očekujemo da svi oni koji su odgovorni za počinjene zločine budu što prije procesuirani – kazao je predsjedavajući Skupštine KS, Elvedin Okerić.

Grabovica se plaši da je opsada Sarajeva Pandorina kutija, jer ni do danas direktni izvšioci i ubice nedužnih civilanisu odgovarali. Ovu misao pravda time da su ubice bili čak i strani državljani koji su iz čiste zabave ubijali djecu, žene i starce. Zbog toga je veoma važno da nove generacije nauče sve o opsadi.

Moram vam reći da prethodne generacije zlo i ne zapamte, a već ga zaborave. To se vama ne smije dogoditi i nemojte to dozvoliti. Ne da bi mrzili, da bi se svetili, da bi ratovali, već da vam to bude motiv. Da budete dobri, da budete spremni na sve izazove koji vas očekuju u životu. Da budete oprezni kada se radi o ovako strašnim stvarima – riječi su Fikreta Grabovice, predsjednika Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995.

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo proglasili su 5. Februar – Dan maskara na Markalma, Danom sjećanja na sve ubijene i ranjene građane Sarajeva. Tim povodom u Narodnom pozorištu održana je komemorativna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo i Vlade Kantona Sarajevo, kojoj su prisustvovali i učenici nekoliko sarajevskih škola.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU