Dnevnik TVSA: Nakon tri cjelodnevna zasjedanja i diskusija o sigurnosti u KS, postoji niz nagomilanih problema u svim sferama

Pored toga što su zaključci konačno usvojeni na drugom nastavku Hitne sjednice Skupštine KS o stanju sigurnosti – današnje zasjedanje je zasigurno obilježilo o istupanje zastupnice Arijane Memić iz Kluba NiP.

Nakon što je iskritikovala nadležne u ministarstvu unutrašnjih poslova i upravi policije dodavši da je evidentno da sigurnosna situacija nije zadovoljavajuća te da svi oni koji su ubijeni nisu i ne mogu biti samo statistički brojevi – zastupnica Arijana Memić rekla je da napušta Klub NIP-a. Ostaje u skupštini i djelovat će samostalno.

Zastupnica Memić obratila se i komesaru pitavši ga za slavlje u MUP-u nakon što je prošle sedmice oslobođen jedan od policijskih službenika koji je, kako tvrdi, zataškavao ubistvo njenog brata Dženana.

I Arijanin, sada već bivši kolega iz Kluba Aljoša Čampara, ali i predstavnici opozicije također su kritikovali nadležne, a posebno u kontekstu slučaja bacanja bombe na kuću načelnika Opštine Stari Grad i puštanja na slobodu osumnjičenih za to.

A brojni prijedlozi su dati kako bi sigurnost bila veća. Zastupnice Danijela Kristić i Belma Kapo predložile su izmjene zakona o nošenju i čuvanju oružja jer trenutno je predviđeno do godinu dana zatvora, što nije adekvatno s obzirom na iznesene podatke da je većina krivičnih djela počinjena upravo nelegalnim oružujem.

Nakon tri cjelodnevna zasjedanja i diskusija o sigurnosti u KS, sasvim je jasno – postoji niz nagomilanih problema u svim sferama koji se ne smiju više gurati pod tepih i moraju se što prije rješavati. A sve to kako ne bismo ponovo došli u situaciju da govorimo kako je sistem zakazao.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU