DNEVNIK TVSA/Naša stranka traži smjenu ministra i direktora policije Tuzlanskog kantona

Sigurnosna situacija, u Tuzlanskom kantonu, nikad nije bila gora, istaknuto je na pres konferenciji Naše stranke koja je sazvana nakon ubistva Amre Kahrimanović, koju je prošle sedmice, ubio policijski službenik, Elvis Ćustendil. Sve što se desilo protekle i početkom ove godine, ubistvo u Gradačcu, pucnjava u Lukavcu i ubistvo u Tuzli, pokazalo je, kako je istaknuto, sav nemar i nestručnost nadležnih.

-Između ovih događaja bilo je dovoljno vremena da se identikuju nedostaci, da se vidi gdje to ustvari sistem zakazuje i da se strateški radi na poboljšanju sigurnosti i počnu provoditi mjere koje bi preventivno djelovale da se ovakvi događaji ne ponove – istakla je Mirjana Marinković-Lepić.

Građani Tuzlanskog kantona, a posebno žene, nemaju nikakvo povjerenje u policiju i policijske strukture, istakao je Jasmin Kadić, predsjednik Kantonalnog odbora Naše stranke u Tuzlanskom kantonu. Navodi da su Amru Kahrimanović, svojim načinom, pristupom, neradom i bahatosti ubile institucije, koji su direktni saučesnici u njenom ubistvu i za to moraju odgovarati.

-Pozivamo Skupštinu Tuzlanskog kantona i izabrane zastupnike građana da odmah pokrenu procedure smjene ministra MUP-a, Hajrudina Mehanovića i direktora policije, Dževada Kormana. Da se postave sposobni i odgovorni kadrovi na čelo MUP-a i unutar policije kako bi se obezbijedila sigurnost građana koja je apsolutno narušena – kazao je Jasmin Kadić, predsjednik KO Naše stranke u Tuzlanskom kantonu.

Istragu u slučaju ubistva Amre Kahrimanović preuzeće Federalna uprava policije, rekao je Dragan Mioković. Naglašava da je sramotna izjava koju je dao ministar MUP-a TK, a koja se odnosi na ljekarske preglede policije.

-Kada je izjavio da je 2022. godine otpočeo ljekarski pregled, naglašavam, elitne policijske jedinice TK i da se nakon nekoliko obavljenih pregleda, da je neko, zaključio da ako se nastavi s tim pregledom, doći će u pitanje vršenje službe, jer takvi su valjda rezultati bili – poručio je Dragan Mioković, predsjednik Komisije za sigurnost PD FBiH.

Aktuelna sigurnosna situacija u Federaciji BiH biće razmatrana na sjednici Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, koja je zakazana za utorak, 20. februara, najavio je Mioković.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU