DNEVNIK TVSA/Novi slučaj obračuna navijačkih grupa u Sarajevu i društvena klima u kojoj živimo

Uhapšen je 23-godišnjak nakon sinoćne, masovne tučnjave u sarajevskom naselju Dolac-Malta, koji se tereti za nasilničko ponašanje. Jednoj osobi su utvrđene lakše tjelesne povrede nanesene oštrim predmetom. Učesnici sukoba su pobjegli po dolasku više policijskih patrola, a intervenisala je i Hitna pomoć. Preuzimanje odgovornosti je ozbiljan problem u bh. društvu, smatraju stručnjaci. No, upozoravaju da je problem i u lošem odgoju i nevaspitanju novih generacija.

U masovnoj tučnjavi na Dolac-Malti u kojoj su učestvovali pripadnici navijačkih grupa iz Sarajeva, lakše je povrijeđena jedna maloljetna osoba koja je zadobila povrede oštrim predmetom. Posebno uznemirava informacija da je tučnjava bila dogovorena, te da je uhapšeni povratnik u činjenju krivičnih djela.

Policijski službenici PU Novo Sarajevo su 3 sata iza ponoći slobode lišili muškarca u dobi od 23 godine zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo nasilničko ponašanje. Također, više maloljetnih osoba je tokom noći i današnjeg dana, u pratnji svojih roditelja pristupilo u službene prostorije PU Novo Sarajevo od kojih su uzete izjave u odnosu na okolnosti ovog incidenta – kazala je Mersiha Novalić, portparolka MUP-a KS.

Građani Sarajeva navikli na bezobrazno i nasilničko ponašanje pojedinaca, smatraju da je policija samo djelimično odgovorna za ovakvo stanje.

Mislim da situacija nije dobra, ali ne vjerujem da je to do policijskih ovlaštenja. Mislim da ih policija ima sasvim dovoljno. Problem je do društvene klime – kazao nam je jedan sugrađanin.

Došao je vakat kad se ni hodža ne boji djece, a ni djeca hodže. To je sve vaspitanje. Ko ih sad vaspita? To su sve polupismeni. Priupitate, pojma nemaju – rekao nam je drugi sugrađanin.

Bivši član Komisije za sigurnost Kantona Sarajevo, Muhamed Budimilić, smatra de je problem i to što nadležni ne preuzimaju odgovornost.

MUHAMED BUDIMLIĆ, BIVŠI ČLAN KOMISIJE ZA SIGURNOST SKUPŠTINE KS – 28 sek

U izjavama nosilaca zakonodavnih, izvršnih i pravosudnih funkcija vidimo da su vrlo nespremni da preuzmu bilo kakvu odgovornost. Vrlo često traže razloge i argumente da oni najbolje rade svoj posao, ali da druge institucije ne rade kako treba. Policija Kantona Sarajevo može i mora raditi mnogo bolje nego što radi sada, prije svega na otkrivanju počinilaca – istakao je Muhamed Budimlić, bivši član Komisije za sigurnost.

Sociolog, Vladimir Vasić, smatra da su za trenutno stanje u društvu najprije krivi roditelji koji nisu vaspitali svoju djecu. Podsjeća da je porodica ustvari malo društvo odnosno ćelija koja reflektuje dalje ponašanje.

VLADIMIR VASIĆ, SOCIOLOG – 37 sek

Krivi su ljudi koji su nezrelo ušli u brak, nezrelo dobili djecu, roditelji koji su tek tako shvatili vaspitanje svoje djece, da sve može, da djeca sve mogu, da djeca imaju sva moguća prava, da oni njima budu advokati, da budu advokati u školi kad dobiju lošu ocjenu i sve se to taloži, taloži, taloži. Onda kada dijete odrasta u takvim patološkim okolnostima, onda postaje tolerantan, ne na zločin, nego na sva iskušenja u društvu.

Također, brojni zločini unutar porodica jasno pokazuju da je porodica kao osnovna društvena ćelija ugrožena. Zdrav sistem vrijednosti mora biti sačuvan na mikroplanu, zaključuje sociolog Vladimir Vasić.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU