Dnevnik TVSA: Obezbijediti stambeno pitanje u KS, bez obzira na subvencije i olakšice, posljednjih godina postaje nemoguće

Obezbijediti stambeno pitanje u Kantonu Sarajevo, bez obzira na subvencije i olakšice, posljednjih godina postaje nemoguće. Iako određene analize pokazuju da je u posljednjem kvartalu prošle godine došlo do blagog pada cijena – prognoze za naredni period nisu optimistične.

Život na kredit ili rentu – opcije su onih koji žele živjeti u glavnom gradu.

Analize portala za oglašavanje nekretnina pokazuju da je u posljednjem kvartalu prošle godine došlo do blagog pada cijena.

„U posljednjem kvartalu prošle godine, prosječna cijena novog stana je iznosila 3.432 marke po metru kvadratnom, što je za 111 maraka po metru kvadratnom manje u odnosu na treći kvartal.“

Iz agencija za nekretnine i investicije poručuju, ipak, nema razloga za radovanje.

Upravo je dijaspora i jedan od glavnih faktora rasta cijena, odnosno, činjenica da usljed inflacije većina investira u nekretnine u matičnoj državi. Postoje naznake da će cijene stagnirati, ali ne i padati, jer je potražnja i dalje visoka – smatra Čavalić.

Zainteresiranost za ova područja trenutno nije visoka. Najniže cijene trenutno na tržištu su u naseljima poput Hrasnice, Švrakinog sela ili Aneksa gdje kvadrat košta minimalno 2.500 maraka.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU