DNEVNIK TVSA/Obilježavanje 31. godišnjice 105. motorizovane brigade

Časom historije, odavanjem počasti šehidima, poginulim borcima i prigodnim druženjem obilježena je 31. godišnjica od osnivanja 105. motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine . Na platou ispred Male kule gdje se nalazi Muzej brigade, centralnom svečanošću, podsjetilo se na ratni put i poručilo da se događaji od 92-95. ne smiju zaboraviti.

Kao i druge jednice Armije Republike BiH i 105. brigada nastala je od samoorganizovanih skupina i jedinica u naseljima općina Centar i Stari Grad.

-Sve je krenulo spontano iz mahala, iz tih rubnih dijelova i odbrambenog karaktera je to bilo, ali se napravio dobar posao u vojnom pogledu – kazao je Jasmin Osmanović, ratni načelnik Informativne službe 105. motorizovane brigade.

-Na početku rata mi nismo bili spremni za njega, ali smo se u hodu prilagođavali kako bi odbranili slobodni prostor – poručio je Eso Lukač, ratni fotoreporter i pripadnik 105. motorizovane brigade.

Zona odgovornosti 105. protezala se od Hladivoda do Sjeničke kose,  podsjetilo se na historiskom času. Kroz brigadu je prošlo 7. 500 boraca, njih 317 dalo je svoje živote, 2. 000 ih je ranjeno, dok je 8 odlikovano Zlatnim ljiljanom.

-Nismo imali oružje, ali smo imali srce. Ponosni smo na naš ratni put i da smo odbranili naše pozicije, a da pritom nismo prema nikome počinili zločin – istakao je Mustafa Rustemagić, predsjednik Sekcije 105. motorizovane brigade.

-Važno je zbog generacija koje dolaze da im se prenese istina i da mi stariji učinimo da se historija nikom nikad ne ponovi – kazao je Srđan Mandić, načelnik Općine Centar.

Da se događaji od 1992. do 1995. ne bi ponovili, važno je da se njeguje kultura sjećanja, istaknuto je na obilježavanju. Tradicionalno, i ovaj put nagrađeni su najbolji literarni i likovni radovi na temu “105. motorizovana brigada” učenika iz 12 osnovnih škola Općine Centar.      

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU