Dnevnik TVSA: Objekt Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine je nacionalni spomenik za čiju potpunu restauraciju je potrebno blizu 10 miliona maraka

Objekt Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine je nacionalni spomenik za čiju potpunu restauraciju je potrebno blizu 10 miliona maraka. Ministarstvo kulture i sporta KS izdvojilo je za prvu fazu restauracije 1, 7 miliona maraka. Projekt je izradila Općina Novo Sarajeva uz podršku UNDP-a. Čeka se odobrenje federalnog ministarstva kulture, a u ovoj godini trebala bi biti realizirana prva faza restauracije jednog od najreprezentativnijih objekata stvaralaštva u Bosni i Hercegovini i nekadašnjoj Jugoslaviji.

Na prvoj liniji fronta Historijski muzej BiH tokom posljednjeg rata pretrpio je brojna oštećenja, uz dugogodišnje zanemarivanje zgrada pod zaštitom države godinama je ugrožena. Prva faza restauracije osigurat će rješenje ozbiljnog vizuelnog ali i funkcionalnog problema, kaže direktorica, i dodaje da se nada kako će biti realizirana u ovoj godini, zbog uposlenika, posjetioca ali i blizu 400 000 eksponata.

Stepenice ispred muzejagodinama predstavljaju opasnost za posjetioce, dodaju iz muzeja, a njihova restauracija također je planirana u prvoj fazi. Kao i rampa koja će konačno ukloniti arhitektonske barijere muzeju i osobama s invaliditetom.

Vlada KS kreirala je zakon o privremenom sufinansiranju institucija na državnom nivou-  koje ni 3 decenije nakon rata nemaju riješen pravni status, dodaje Magoda. Tražit će od Skupštine da se ovaj zakon usvaja po hitnoj proceduri, kako bi u drugoj polovini godine kanton mogao preuzeti finansiranje plata i režija institucija kulture od državnog značaja, bez državnog rješenja.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU