Dnevnik TVSA: Portreti žrtava rata – heroji mira „Lično“ naziv je izložbe fotografa Velije Hasanbegovića koja je otvorena u Parlamentu Federacije BiH

Portreti žrtava rata – heroji mira „Lično“ naziv je izložbe fotografa Velije Hasanbegovića koja je otvorena u Parlamentu Federacije BiH. Izložbu čini 20 portreta žrtava rata stradalih na sve tri strane. Poruke svakog od njih ukazuju na činjenicu da su praštanje, otvoren razgovor i zdrav pogled na prošlost neophodni, te da mir nema alternativu. Izložba je organizovana u okviru USAID-ovog projekta PRO- Budućnost.

Zijad Bačić iz Prijedora je kao 14-godišnjak preživio strijeljanje. Ostao je bez porodice, a život mu spašava komšija.

Bačić kaže da ne trebamo ljude gledati po vjeri i naciji, njega je spasio komšija Milan. Na Izložbi „Lično“ koja je dio projekta PRO- Budućnost, pored Zijada Bačića, nalaze se portreti Vinka, Stanislava, Sakiba, Amira i drugih sa kratkim ali poučnim porukama.

Izložba je postavljena u zgradi Parlamenta Federacije BiH.  Predsjedavajuća predstavničkog doma federalnog parlamenta kaže da su kao predstavnici vlasti spremni na političku implementaciju onoga što ljudi sa fotografija poručuju.

Izložba je premijerno postavljena u Historijskom muzeju BiH 2017. godine, i od tada se organizuje u brojnim bh gradovima.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU