DNEVNIK TVSA/Projekat dnevne bolnice za PTSP

Strahote agresije na našu zemlju, i tri decenije nakon rata, ostavile su brojne posljedice na stanovništvo. Jedna od njih je posttraumatski stresni poremećaj s kojim žive brojni branioci. Nakon što je Vlada KS dala saglasnost, Ministarstvo za boračka pitanja KS, krenulo je u realizaciju projekta osposobljavanja Dnevne bolnice za PTSP koja će se nalaziti u sklopu Psihijatrijske bolnice KS. Radovi bi trebali biti završeni tokom naredne godine, kako bi se stvorilo sigurno okruženje za osobe koje pate od PTSP-a, te pružila odgovarajuća podrška.

U odnosu na intenzitet rata u našoj zemlji za vrijeme devedesetih godina, postoji veliki broj onih koji pate od posttraumatskog stresnog poremećaja. Jedna od strategija koju realizira Ministarstvo za boračka pitanja je projekat „Dnevna bolnica za PTSP“. Cilj projekta je pomoć boračkoj populaciji i ostalim građanima Sarajeva.

-Pokrenuli smo tri velika projekta. To su veteranske ambulante, sekundarni nivo zaštite je Opšta bolnica, Veteranski odjel gdje spada nova bolnica za PTSP pri psihijatrijskoj bolnici. Nažalost, najviše imamo ljudi koji imaju PTSP iz naše populacije i ovdje smo izdvojili oko 300 hiljada kreditnih sredstava – kazao je Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Direktorica Psihijatrijske bolnice kaže da je u planu otvaranje kabineta za transkranijalnu magnetsku stimulaciju.

-To je jedan veliki projekat gdje ce biti uključeni ljekari, prishoterapeuti, socijalni radnici, radno okupacioni terapeuti i gdje će se pružati usluga pacijentima koji su oboljeli od PTSP-a i to na dnevnoj osnovi. Pacijenti bi dolazili u bolnicu svakodnevno, razgovarali sa socijalnim radnikom, psihologom, psihoterapeutom i bili uključeni u radno okupacionu terapiju – istakla je Inga Lokmić, direktorica JU Psihijatrijske bolnice Kantona Sarajevo.

Idejno rješenje za osposobljavanje dnevne bolnice je završeno, a ministar Osmanović istakao je da se nada da bi sljedeće godine projekat trebao biti završen.

Realizacijom projekta obezbijedit će se mjesto za zbrinjavanje boraca koji nose traume i stres iz rata.

TVSA

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU