DNEVNIK TVSA/Radionica o islamskoj kaligrafiji

U okviru izložbe “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne“, u galeriji Collegium Artisticum, održana je radionica o islamskoj kaligrafiji s Hazimom Numanagićem. Posjetitelji su imali priliku informisati se o klasičnoj kaligrafiiji, te o tome kako ona nalazi svoje mjesto u modernom umjetičkom izražavanju.

Radionicu je predvodio kaligraf Hazim Numanagić, koji je mladima predstavio kaligrafiju, te ih upoznao s vrstama kaligrafskog izražavanja koje su se razvijale kroz historiju islamskog svijeta do danas.

Kaligrafija postaje od početka, od prvih pisara dominantna, vizuelna islamska umjetnost… 15 godina imam svoju radionicu. Kalifgraske radionice su postojale u svakom gradu BiH, kako su se nekad prepisivale knjige, posebno Kur’ an, on se nije štampao do kraja 19. stoljeća jer je bilo ponižavajuće stampati ga. Kur’an se morao pisati rukom. Tako su te radionice, skriptoriji opstali negdje do 1910. godine, tada je zadnja zatvorena u Sarajevu… Ideja je bila da se na neki način obnovi rad tih skriptorija – kazao je Hazim Numanović, kaliograf.

Ovo je bila prilika da posjetitelji pogledaju i izložbu Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne. Kroz 23 sekcije izložbe pokazuje se karakter bosanskih svjetova islama, koji se očituje u vedrini, otvorenosti, dinamičnosti, sposobnosti za transformaciju, suživot i dijalog, kreativne odgovore na historijske izazove s kojima se muslimani u Bosni suočavaju.

Cilj izložbe jeste da Bošnjaci predstave sebe, dakle u prvom planu sebe, a zatim svim ostalim narodima dobre volje koji dolaze u Sarajevo i BiH. Dakle, cilj je da se na jednom mjestu dovede i prikaže ono najljepše iz naroda tokom historije što se proizvelo, što se afirmisalo. Kada se sve to objedini na jedno mjesto dobijete ovu našu izložbu – istakao je Nezir Halilović, voditelj Odjela za vjeronauku Rijaseta islamske zajednice.

Tokom izložbe bit će održano još nekoliko radionica i panela. Izložba će biti otvorena do 18. novembra, a bit će predstavljena i u drugim značajnijim centrima u regiji i Evropi.

www.tvsa.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU