DNEVNIK TVSA/Rijaset Islamske zajednice dodijelio 200 stipendija iz Bejtul-mal fonda

Rijaset IZ u BiH dodijelio je 200 stipendija iz Bejtul-mal fonda, fonda u koji se prikupljaju sredstva od zekata, sadekatul-fitra i drugih izvora. “Želimo da zastavu svoje zemlje, podignete visoko da se vihori. Time će vaši roditelji i vaš narod biti ponosni na vas, a i sami ćete biti ponosni na sebe“, poručio je, između ostalog, reisul-ulema, koji je uručio i prvu stipendiju.

Amina Kusur, učenica generacije Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu i studentica prve godine Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, jedna je od dobitnica stipendije Fonda Bejtul-mal za ovu školsku godinu.

-Svaka država svoj boljitak temelji na boljitku mladih. Mladi kao stub jednog prosperitetnog i stabilnog društva su ti koji trebaju donositi promjene, te im se kao glavnim nosiocima promjena mora pružiti prilika da otvoreno iskažu svoje ideje, da napreduju i ostvare se kao svestrane i izgrađene ličnosti, koje će jednog dana u potpunosti preuzeti brigu o svom narodu, svojoj domovini – poručila je Amina Kusur, dobitnica stipendije.

Stipendije Bejtul-mal, ove školske godine, dobiće 120 studenata, 50 učenika srednjih škola i 30 studenata i učenika s poteškoćama u razvoju. Osim ovih, Rijaset Islamske zajednice dodijelit će još 23 stipendije za učenike generacije medresa i gimnazija Islamske zajednice, 10 za studente i učenike fakulteta i Medrese u Novom Pazaru i 10 stipendija za djecu s područja Srebrenice.

-Vi ste naša budućnost i nadamo se da će ona biti svijetla i prosperitetna s nama. Vaš zadatak je da dobro učite i da se osposobite, ali i da se moralno uzdignete, kako biste primjereno služili svojoj domovini i kulturi. Na tom putu ćete nailaziti na prepreke, suočavati se se s izazovima, padati i ustajati, ali ako budete dovoljno osposobljeni, moralno izgrađeni i uporni u radu, postići ćete ciljeve, ako Bog da – istakao je Husein efendija Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH.

Od ukupno prikupljanih prihoda, od zekata i sadekatu-l-fitra na nivou medžlisa u BiH, 70 % se usmjerava u Fond Bejtul-mal, odlukom koju je Sabor IZ donio još 2004. godine.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU