DNEVNIK TVSA/Sarajevski učenici šetnjom ukazali na problem vršnjačkog nasilja

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, Općina Centar u saradnji s Kantonalnom javnom ustanovom „Odgojni centar“ organizirala je šetnju učenika osnovnih škola sa područja ove lokalne zajednice. Cilj šetnje je da potakne relevantne institucije na pravovremenu reakciju i na obaveznu prevenciju, kako bi u konačnici djelovali preventivno, a ne kada se posljedica desi.

Simboličnom šetnjom gradom u ružičastim majicama, učenici su poslali poruku o podizanju svijesti sugrađana o problemu vršnjačkog nasilja. Ovaj problem nije pitanje samo jedne institucije, ovo je pitanje cijelog društva, kazao je direktor Odgojnog centra Kantona Sarajevo.

-I roditelji imaju posebno važnu ulogu u tome jer roditelji s obzirom na vrijeme u kojem živimo i da roditelji s obzirom na vrijeme u kojem su odrastali nisu imali iskustva i ponekad su zbunjeni kad je u pitanju odgoj djece. Ne mogu da nađu prave odgovore. Zato je uloga šire društvene zajednice, institucija, organizacija, da na neki način definišemo okvir, da definišemo strategiju implementacje provođenja tih projekta – kazao je Midhat Kerla, direktor JU “Odgojni centar” KS.

Želimo zaštititi djecu i mlade od vršnjačkog nasilja, čijem porastu nažalost svakodnevno svjedočimo na ulicama i školama, ali i na društvenim mrežama, kaže Srđan Mandić, načelnik Općine Centar. Poslao je poruku mladima da nisu sami.

-Svjedočimo svakodnenim slučajevima vršnjačkog nasilja i to je postao ozbiljan problem društva. Dakle, moraju znati da iako se desi vršnjačko nasilje da imaju kome pijaviti to, da ih ima ko zaštiti – istakao je Srđan Mandić, načelnik Općine Centar.

-Svi smo mi išli u školu i prolazili kroz životne faze i zaista mislim da mladi ljudi trebaju da budu jedni drugima podrška, da stanu jedni uz druge – poručila je Larisa Cerić, džudistkinja.

Moramo se svi okupiti oko jednog cilja, a to je izgradnja okruženja u kojem djeca odrastaju zdravo i u kojem izgrađujemo sistem gdje će djeca biti odgojena na način da kasnije budu nosioci razvoja cijelog društva, poručeno je.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU