DNEVNIK TVSA/Slučaj Štulanović: Da li će pravosuđe u RS-u odbaciti odluke Ustavnog suda BiH

Ustavni sud Bosne i Hercegovine 18. januara ove godine proglasio je neustavnim član Krivičnog zakona bh. entiteta RS-a, koji je predviđao kazne za “povredu ugleda i časti RS”, što potvrđuje da je ovaj entitetski Zakon u suprotnosti sa Ustavom BiH, odnosno sa Evropskom konvecijom o ljudskim pravima. Upravo ovakva odluka direktno utiče na pravosudni proces Muharema Štulanovića, optuženog za iznošenje tvrdnji tokom vjerskog obreda u kojem je RS nazvao “genocidnom tvorevinom”. Ako ne bude obustavljen, smatraju stručnjaci, biće to prvi put da u RS-u, nakon izvršene i zakonodavne vlasti i sudska vlast negira odluke Ustavnog suda.

Iako se očekivala obustava postupka protiv Muharema Štulanovića, to se nije desilo. Naime, uprkos odluci Ustavnog suda, Štulanović je 14. februara zaprimio Poziv za glavni pretres.

dnevnik tvsa/slučaj štulanović: da li će pravosuđe u rs-u odbaciti odluke ustavnog suda bih

Štulanovićev advokat, Dušan Tomić, za našu televiziju kazao je da je glavni pretres pomjeren za 29. februar, te da je ovo za njih mač s dvije oštrice, jer ako se Štulanović ne odazove na suđenje, počinit će krivično djelo po Zakonu entiteta RS. U isto vrijeme ako se odazove, on sam krši Ustav BiH, jer na taj način ne poštuje odluke Ustavnog suda BiH.

-Donijeli smo odluku, 29. idemo na suđenje na okružni sud u Banjoj Luci, vjerujući da će tog dana biti obustavljen krivični postupak protiv mog klijenta, a ako ne bude to tako, mi ćemo napustiti suđenje jer ostankom na sudu mi činimo krivično djelo, ne poštujemo Ustavni sud, niti BiH, a mi je poštujemo. Vidjet ćemo šta će nam se desiti, može nam se desiti da nas pohapse, da mom klijentu odrede pritvor – ističe Duško Tomić, advokat Muharema Štulanovića.

Tomić ističe da se radi o apsolutnoj pravnoj nesigurnosti proizvedenoj političkim odlukama da se ne poštuju odluke Ustavnog suda države. Odluka Ustavnog suda objavljena je u Službenom glasniku, 6. februara, a samim tim dan poslije stupila i na snagu čime navedena krivična norma više i ne postoji u pravnom režimu RS-a, na osnovu čega se ne mogu ni pokretati, a ni voditi krivični postupci u RS-u, navodi Harun Iščerić, viši asistent na pravnom fakultetu UNSA.

-Postoji obaveza Republičkog i javnog tužilaštva u RS-u da odustane od optužnice, a onda da Sud donese presudu kojom se optužba odbija, s obzirom da Tužilaštvo odustaje od optužnice. Teret je na javnoj vlasti, odnosno, konkretno na tužilačkoj vlasti RS-a, da na odgovarajući način provede ovu odluku Ustavnog suda u konkretnom predmetu, u suprotnom ne postoje pravni instrumenti na raspolaganju nadležnom sudu da obustavi dati krivični postupak – kazao nam je Harun Iščerić, viši asistent na Pravnom fakultetu UNSA.

-Odluka da se stavlja van snage, odnosno dekriminiše kleveta na način iz optužnice mog klijenta je nešto što bi odmah rezultiralo obustavom krivičnog postupka i tu bi bio kraj price, međutim, nije tako kao što vidite – poručuje Duško Tomić, advokat Muharema Štulanovića.

Tužilaštvo RS-a već na dan 7. februara imalo je obavezu donijeti odluku u kojoj odustaje od optužnice, međutim to se nije desilo, što dokazuje i sudski poziv za glavni pretres. Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, Halil Lagumdžija, za Televiziju Sarajevo kratko je naveo koji su mogući ishodi ovakvih scenarija.

dnevnik tvsa/slučaj štulanović: da li će pravosuđe u rs-u odbaciti odluke ustavnog suda bih
dnevnik tvsa/slučaj štulanović: da li će pravosuđe u rs-u odbaciti odluke ustavnog suda bih

-Ja mislim da bi bilo opravdano očekivati reakciju ureda disciplinskog tužitelja, prvenstveno protiv postupajućeg tužitelja, ukoliko ne odustane od optužbe – ističe Harun Iščerić, viši asistent na pravnom fakultetu UNSA.

Ukoliko Sudsko vijeće nastavi suđenje, reakciju VSTV-a očekuje i Tomić na način da suci budu sankcinisani i kažnjeni. Nastavkom krivičnog postupka protiv Štulanovića, tužilac krši Ustav BiH, posebno garanciju vladavine prava i pravnu sigurnost, ali i odredbu u kojoj stoji da su odredbe Ustavnog suda konačne i obavezujuće, navodi struka.

Podsjećamo, Narodna skupština RS-a donijela je zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u ovom entitetu. Kasnije ih je visoki predstavni anulirao. Ostaje da se vidi da li će entitetsko prvosuđe, kroz slučaj Štunalvić, odlučiti koje će norme primjenivati.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU