DNEVNIK TVSA/Sve veći interes za Olimpijski muzej u Sarajevu

Olimpijski muzej u Sarajevu čuva vrijedne uspomene na XIV Zimske olimpijske igre, koje su od 8. do 19. februara 1984. godine održane u ovom gradu, nizom sadržaja obilježava značajnu godišnjicu – 40 godina od održavanja ove sportske manifestacije. Za razliku od nekih prethodnih godina, Olimpijski muzej postaje sve interesantniji, kako turistima, tako i velikom broju sportista.

Olimpijski muzej Sarajevo otvoren je 8. februara 1984 godine, na dan otvaranja ZOI. Muzej je otvoren s ciljem da trajno čuva i baštini sjećanje na organizaciju jednog od najvećih sportskih događaja na području jugoistočne Evrope. Danas, u mjesecu kada obilježavamo 40 godina od Olimpijade u Sarajevu, Olimpijski muzej ima niz pozitivnih aktivnosti i priča, a sve s ciljem vraćanja identiteta jednom od najvažnijih sportskih objekata u glavnom gradu BiH.

-Već 29. januara smo imali jednu izložbu koja je na neki način arhivska izložba naših rekvizita, koje nisu u stalnoj postavci muzeja, a donirani su od strane učesnika Sarajevske olimpijade Olimpijskom muzeju – istakla je Senka Ibrišimbegović.

U ovoj godini, inaugurirano je  formiranje biblioteke Olimpijskog muzeja, s posebnim gostom, koji je ujedno bio i prvi internacionalni gost koji je došao u Sarajevo na obilježavanje ovog značajnog jubileja.

-Gospodin Markus Osterwalder je grafički dizajner i on je napravio jednu publikaciju jako vrijednu gdje je sumirao sav grafički dizajn svih olimpijskih igara u dva toma knjiga, koju je poklonio Olimpijskom muzeju, čime smo s tom knjigom napravili kamen temeljac za tu muzejsku biblioteku – poručila je Ibrišimbegović.

Gosti koji dolaze  u BiH  u toku zimskog razdoblja da skijaju ili naJahorini ili na Bjelašnici, dolaze i u Sarajevo da posjete Olimpijski muzej, što je svakako veliki pomak u odnosu na neke predhodne godine. Stoga, cilj je otvoriti muzej za sve istraživače, mlade i one malo starije, za sve koji žele istraživati na temu olimpijskih igara, olimpijskog duha i olimpijskog naslijeđa.

-Iz ovog muzeja želim da pošaljem poruku da svi trebamo da cijenimo i budemo svjesni vrijednosti koje sarajevo ima kao olimpijski grad u toj mreži olimpijskih gradova u svijetu, da je to jedna vrijednost koja zapravo ne treba da bude nešto što je prošlost, nego je to nešto što je vrijedno za naše buduće generacije – poručila je Senka Ibrišimbegović.

Podsjećanja radi, Olimpijski Muzej je renoviran i otvoren osmog oktobra 2020. prije organizacije EYOF-a, čime je građanima kako Sarajeva, ali i cijele zemlje vraćen ovaj značajni objekat. Obilježavanje 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu posljednjih sedam dana, privukao je veliki broj turista i ljubitelja zimskih sportova u Olimpijski Muzej.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU