Dnevnik TVSA: U Kantonu Sarajevo dnevno boravi oko 1.000 migaranata

Rekordno je visok broj prisilno raseljenih ljudi koji su potražili zaštitu u državama članicama OSCE-a, a antimigrantska retorika je sve istaknutija u oblikovanju političkog okruženja. Zato je potrebna i njihova integracija u društvo. Kroz BiH na godišnjem nivou prođe oko 34.000 migranata, u KS se zadržavaju do sedam dana. Istaknuto je ovo tokom dvodnevne konferencije “Dobre prakse u integraciji migranata” koja je počela danas. Obuku je organizirao kantonalni MUP uz podršku Misije OSCE-a u BiH i Ureda za demokratske institucije i ljudska prava pri OSCE-u.

U Kantonu Sarajevo dnevno boravi oko 1.000 migaranata, i to uglavnom u privremenim prihvatnim centrima Blažuj i Ušivak, kaže minister unutrašnjih poslova Admir Katica.

U tom smislu, dodaje ministar Katica, sigurnosna situacija je stabilna. A  jačanju kapaciteta domaćih vlasti i organizacija civilnog društva trebalo bi da doprinese dvodnevna obuka o integraciji migranata u društvo. Očuvanje njihovih prava od suštinskog je značaja za stabilno demokratsko društvo, navode iz OSCE-a.

Uspješna integracija, poručeno je, nije važna samo zbog migranata nego i zbog šire sigurnosti država domaćina i članica OSCE-a.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU