DNEVNIK TVSA/U KS prijavljena 54 slučaja morbila

U KS s današnjim danom prijavljena su 54 slučaja zarazne bolesti morbila. Petnaest je laboratorijski potvrđeno. Interes roditelja za vakcinaciju djece, kažu u Javnoj ustanovi Dom zdravlja KS, iz dana u dan raste.

Povećan broj oboljelih i zvanično proglašenje epidemije morbila utiču na svijest roditelja o neophodnosti MRP vakcine, kažu u JU Dom zdravlja KS. Do 1. februara broj vakcinisane djece iznosio je nešto više od 1. 500.

Od 25. januara do danas ukupno je vakcinisano 2. 700 djece, vakcinalni punktovi su se pokazali opravdanim, roditelji su shvatili da je imunizacija jedini način da se djeca zaštite – poručio je Ademir Spahić, predsjednik Upravnog odbora JU DZ KS i koordinator za imunizaciju.

Ljekari se nadaju nastavku trenda rasta vakcinacije protiv morbila. Podsjećaju da MRP vakcina ujedno štiti od zaušnjaka i rubeole. Pedijatri u Domu zdravlja kažu da primjećuju da se roditelji oslobađaju predrasuda kada je riječ o vakcinama.

-Antivakcinalni pokreti su jaki, ali kad se desi ovako epidemija svijest se mijenja. Nisam naišao ni na jednu nuspojavu kod djece – ističe dr. Adnan Bajraktarević, specijalista pedijatar u JU DZ KS.

Kako bi se ostvario viši stepen imunizacije protiv zaraznih bolesti generalno, ističu u DZ, nadležni moraju pribjeći i boljoj organizaciji. Trenutna disperzija pedijatrijske službe, na koju se žale i roditelji, ne pogoduje tome.

-Sarajevo nije toliko veliki grad da bi svaka općina imala pedijatra, sada ga imate u jednoj smjeni, u drugoj nemate, nema ko da radi sa zdravom djecom i to je jedan od razloga niske stope imunizacije u KS – kazao nam je Ademir Spahić, predsjednik Upravnog odbora JU DZ KS i koordinator za imunizaciju.

Iako imunizacija traje, uz apel na veću kolektivinu svijest, savjetuje se izbjegavanje mjesta masovnih okupljanja. Školski i predškolski dispanzeri, gdje ima dovoljno pedijatara i gdje se mogu odvojiti zdrava od bolesne djece, nastavljaju vršiti vakcinaciju. Tu su i punktovi Centar i Novi Grad, gdje djeca mogu biti vakcinisana i subotom od 8 do 15 sati.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU