Dnevnik TVSA/ Vijeće Novog Grada tražit će izmještanje Deponije Smiljevići

Kako bi se riješio problem deponije Smiljevići, održana je tematska sjednica OV Novi Grad sa jednom tačkom dnevnog reda „Razmatranje trenutnog stanja regionalnog centra za prikupljanje otpada „Smiljevići“. Nakon višesatne rasprave, uvažena je sugestija za dugoročnu mjeru oko pronalska nove lokacije za izmještanje deponije, te da se toj realizaciji hitno pristupi.

Deponija Smiljevići već godinama je “ekološka bomba”, za okoliš, ali i građane koji su nastanjeni u njenoj blizini. Istaknuto je da se i dalje neadekvatno upravlja deponijom, a problematika je prisutna godinama unazad.

Na tematskoj sjednici prezentovane su dugoročne i kratkoročne mjere za rješenje problema.Iz zavoda za planiranje predlažuOV podnošenje inicijative Vladi KS da donese konačno strateško opredjeljenje po pitanju planiranog mehaničko-biološkog postrojenja.

Načelnik općine Novi Grad Semir Efendić kaže da je izmještanje deponije dugogodišnji zahtjev građana. Jedan od problema je taj što se izdvajaju mala sredstva za njen rad. Godišnje, kaže Efendić izdvoji se manje od milion maraka. Deponija je problem cjelokupnog Kantona Sarajevo.

Prema posljednjim podacima, na deponiju Smiljevići prvim danom u sedmici odloži se oko 700 tona smeća, dok ostalim radnim danima 500 tona. Prostora je sve manje, a kvalitet života građana je iz dana u dan lošiji.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU