DNEVNIK TVSA/Za 10 dana hitna sjednica o stanju sigurnosti u Kantonu Sarajevo

Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo zakazao je hitnu sjednicu Skupštine koja će biti održana za 10 dana, a na kojoj će raspravljati o općoj sigurnosti u našem kantonu. Odluka je uslijedila nakon niza incidenata na ulicama Sarajeva. Kolegiju su prisustvovali i ministar unutrašnjih poslova, Admir Katica i policijski komesar Uprave policije KS, Fatmir Hajdarević, koji su izvijestili o trenutnoj situaciju i poduzetim mjerama, kao i o realizaciji zaključaka s posljednje održane tematske sjednice o sigurnosti u saobraćaju.

Uoči hitne sjednice Skupštine KS o sigurnosti, od svih relevantnih institucija zatraženo je da u narednih sedam dana dostave informacije o svojim aktivnostima, kao i prijedloge i mjere s ciljem prevencije, odnosno otklanjanja nedostataka.

-Kantonalno tužilaštvo, Kantonalni sud, Općinski sud, zatim, da nas informišu stalna radna tijela Skupštine KS kao što je Nezavisni odbor, Odbor za žalbe javnosti, Komisija za sigurnost Skupštine KS, sve one institucije i resorna ministarstva koja aktivno učestvuju u preventivnim aktivnostima kada je u pitanju sprječavanje općeg kriminaliteta, zatim da nas izvjeste o aktivnostima koje provode kada je u pitanju sigurnost u saobraćaju u KS – ističe Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine KS.

-Dali smo prostora da sve te institucije dostave svoje materijale, da dostave svoje prijedloge, da dostave informaciju o trenutnom stanju kako bi se Skupština mogla o tome očitovati i kako bi donosili neke kvalitetne zaključke u kojem smjeru ići, a da ne bude samo populistička predstava obračuna političara vlasti i opozicije nego da donesemo nešto što će biti na kraju krajeva i provodivo jer često donesu se neki zaključci koji na kraju nisu provodivi – poručuje Davor Čičić, član kolegija Skupštine KS.

Iz opozicije koja je i prije posljednjih incidenata tražila hitnu sjednicu, poručuju da je za to odavno postojao razlog navodeći da je od početka godine osam puta upotrijebljeno vatreno oružje na ulici. Najavili su da će aktivnim učešćem i zaključcima dati svoj doprinos.

-Mi smo tražili hitnu sjednicu prije mjesec dana. Znači prošlo je mjesec dana i danas je kolegij prestao konačno sa opstrukcijama i zloupotrebom svoje pozicije i donio odluku da se održi – oni su je nazvali hitna sjednica, ja bih je nazvao iznuđena sjednica Skupštine KS jer mi već sjednicama i mjesecima, evo sedmicama ukazujemo na sve te nemile situacije i vjerovatno pod pritiskom javnosti su odlučili da se sjednica organizira – kazao je Mahir Dević, član Kolegija Skupštine KS.

-Što se tiče rada samog policijskog komesara, odnosno Uprave policije i MUP-a, to je samo jedan segment sigurnosti. Sasvim je evidentno da kažnjavanje ne ostvaruje svoju punu svrhu, čim imamo djela za koja je propisana teška kazna dugotrajnog zatvora, dakle, moramo biti svjesni da naša kaznena politika nije na zadovoljajućem nivou ako imamo mlade ljude koji šetaju po gradu naoružani. Sasvim je evidentno da se nešto po pitanju sigurnosti mora mijenjati – ističe Muamer Bandić, član Kolegija Skupštine KS.

Iz Uprave policije i MUP-a KS izvijestili su Kolegij o aktivnostima i stanju opće i sigurnosti u saobraćaju. Kako navodi resorni ministar, situacija u saobraćaju je evidentno poboljšana. Odgovornost prihvataju, ali smatraju da su za poboljšanje opće sigurnosti, osim policije, bitne i druge institucije naročito Tužilaštvo, ali i ostali nivoi vlasti.

-Policija ulaže maksimum napora da se preduzimaju različite aktivnosti na terenu, drugačiji je raspored patrola, potpuno drugi operativno – taktički pristup obavljanju tih poslova. Ja mogu zaista reći da je to na jednom zadovoljavajućem nivou, ali ne treba zaboraviti ni činjenicu da bez obzira na to u jednom demokratskom društvu kakvo je širom svijeta dešavat će se i dalje krivična djela, saobraćajne nesreće, jednostavno takva je priroda života – poručuje Admir Katica, ministar unutražnjih poslova KS.

Iako nisu saglasni o tome čija je odgovornost trenutna sigurnosna situacija, i vlast i opozicija smatraju da je potrebno problem riješiti uključujući sve – od građana, do institucija.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU