Do kad su na snazi, za koga ne važi zabrana kretanja…

Vlada FBiH je u utorak, na hitnoj telefonski održanoj sjednici, usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u Federaciji BiH na dan 22. mart 2021 .godine, te naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, donesene s rokom važenja od 14 dana, računajući od 24. marta 2021. godine.

Najvažnija vijest jeste da od srijede, 24. marta, zabrana kretanja vrijedi u periodu od 21 pa do 5 sati na području cijele Federacije BiH.

Od ovoga su izuzeti svi zaposlenici uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije COVlD-19 na području FBiH, oni kojima se proces rada odvija u smjenama, međugradski i međunarodni prijevoz putnika, taxi služba, kao i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu.

Dozvoljeno je okupljanje, ali ne više od 20 ljudi u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Sva ova okupljanja moraju se odvijati u prostoru koji omogućuje obaveznu fizičku distancu od najmanje dva metra između osoba (osim članova istog domaćinstva).

Vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva. Inače, u danas prezentiranoj informaciji je navedeno da je sedmodnevna incidenca na nivou FBIH 301 slučaj na 100.000 stanovnika, a da je najveća u Bosansko-podrinjskom, Sarajevskom i Zapadnohercegovačkom kantonu.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva zadužen je da, prije isteka ovog roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u FBiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi FBiH dostavi prijedlog novih naredbi i preporuka.

Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU