Do večeras i sutra moguće pogoršanje kvaliteta zraka u centralnim i sjevernim dijelovima zemlje

Tokom prethodnih dana u Bosni i Hercegovini, posebno u kotlinsko-dolinskim dijelovima Bosne koncentracije kvalitet zraka se počeo pogoršavati.

To je u skladu sa opštim meteorološkim uslovima i kalendarski očekivano, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

U narednom periodu mogu se očekivati redovna narušavanja kvaliteta zraka, osobito kada je u pitanju zagađenje sumpordioksidom (u krajevima gdje je intenzivno sagorijevanje uglja) i lebdećim česticama („PM10 / PM2.5“).

Prvo ozbiljnije ovosezonsko zagađenje zraka je zabilježeno u petak u području Tuzle i srednjeg toka rijeke Bosne, da bi se u subotu smanjilo.

Međutim u nedjelju je kvalitet zraka ponovno bio narušen. Još se ne radi o stepenu zagađenja kakav se očekuje tokom zime, a upoređujući podatke sa onima iz ranijih godina može se smatrati da je „sezona zagađenog zraka“ ove godine počela nešto kasnije.

U nedjelju su zabilježena prekoračenja graničnih vrijednosti lebdećih čestica u: Sarajevu, Vogošći, Ilijašu, Visokom, Zenici i Tuzli, a sumpordioksida u Kaknju i dijelovima Zenice. Podaci o koncentracijama lebdećih čestica u Hadžićima su upitnog kvaliteta (analizator u testnom radu).

Jutros je kvalitet zraka nešto u centralnim i sjevernim dijelovima zemlje dijelovima umjereno zagađen, samo lokalno nezdrav za osjetljive grupe stanovništva, uglavnom zbog nešto viših koncentracija lebdećih čestica.

U ostalim dijelovima zemlje (Hercegovina, zapadna Bosna, planinske oblasti) zrak je zadovoljovajućeg kvaliteta.
Do večeras i sutra je moguće daljnje narušavanje kvaliteta zraka u centralnim i sjevernim dijelovima zemlje, a u srijedu su mogući nešto povoljniji meteorološki uslovi sa aspekta uticaja na kvalitet zraka.

federalna.ba/Fena

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU