22.7 C
Sarajevo
Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Dobre vijesti za gamere: Nvidia RTX 4090 grafička karta bi mogla dostići potpuno nove brzine

Glasine su se već pojavljivale o novim GPU modelima i njihovim mogućnostima, a zahvaljujući dojavljivaču @Kopite7Kimi sada imamo i neke brojke koje su zanimljive i rekordne.

Prema navodima, Nvidia RTX 4090 će imati 16384 CUDA jezgara, što predstavlja veliko povećanje u odnosu na 10496 CUDA jezgara sa RTX 3090 modela. Ipak, ono što se posebno izdvaja su brzine radnog takta novog GPU-a.

Sugeriše se da će RTX 4090 imati osnovni radni takt od 2235 MHz i pojačani radni takt od 2520 MHz. To znači da bi, uz dobro hlađenje, brzina ovih grafičkih karata mogle da idu i do 2800 MHz, što je sjajna vest za korisnike.

Poboljšanja će stići i na slabije modele iz 4000 serije, poput Nvidia RTX 4080 i RTX 4070, a ovi GPU-ovi će takođe imati visok broj CUDA jezgara.

Još uvijek se radi o nepotvrđenim specifikacijama, pa je pomenute informacije potrebno uzeti sa rezervom. Ipak, nema sumnje da Nvidia sprema izuzetne grafičke karte, za koje će biti potrebno i veoma sposobno napajanje.

The post Dobre vijesti za gamere: Nvidia RTX 4090 grafička karta bi mogla dostići potpuno nove brzine appeared first on Noob.ba.

www.noob.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU