Dodik: Banja Luka više pripada Vučiću nego Izetbegoviću

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik održao je konferenciju za novinare na kojoj je rekao da Banja Luka više pripada predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću nego Bakiru Izetbegoviću te da “Banja Luka nikada nije bila šeher”.

Dodik se osvrnuo na jučerašnji sastanak lidera Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Demokratske fronte (DF), Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Željka Komšića, navodeći da su poruke nakon sastanka bili napad na bh. entitet Republiku Srpsku.

Kako kaže, njihovi napadi su i napadi na Srbiju koja smeta Bakiru Izetbegoviću, prenosi Klix.ba. Istakao je da ovim liderima najviše odgovara nestabilna Srbija i da su zbog toga pričali loše o predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Dodik je rekao da je “mržnja Sarajeva prema Srbiji i RS-u glavni problem”, ali i da su “Bošnjaci od Srba naslijedili Sarajevo i Tuzlu te da bi se sada širili na Banju Luku”.

“Nikada neće ovladati Banja Lukom. BiH je podijeljena i čine je dva entiteta i tri naroda”, kazao je Dodik.

“Treba reći da svojatanje Banja Luke kao šeher grada Izetbegoviću služi za zamajavanje svojih sljedbenika. Banja Luka nikad nije bila šeher grad. Banja Luka pripada Srbima i RS”, rekao je Dodik, javlja reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

‘Muslimanski lideri’

Ponovio je da je neko u Srebrenici “pokušao ubiti predsjednika Srbije”, dodajući kako je Vučić uvijek imao državnički stav, odnosno da je radio na očuvanju mira i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Glavni grad BiH nazvao je “muslimanskim Sarajevom” ističući da se putem institucija sistema donose odluke koje nisu u skladu s Dejtonom.

On je rekao da RS ne planira secesiju, ali da mnogi u svijetu smatraju kako je BiH propala država s čim se i on slaže.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU